Zastąpić cukier

Aspartam, acesulfam, sukraloza zastępują cukier w niskokalorycznych drinkach, nektar z agawy smakuje, jak miód, a egzotycznie brzmiący xylitol wyparł tradycyjny cukier z gum do żucia.

Aktualizacja: 24.09.2009 16:51 Publikacja: 23.09.2009 09:40

Tradycyjny miód może zastąpić nektar z agawy

Tradycyjny miód może zastąpić nektar z agawy

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

[srodtytul]Chemiczne oszczędzanie kalorii[/srodtytul]

Nawet 140 kalorii mniej zawierają niskokaloryczne drinki owocowe. Wszystko za sprawą zawartych w nich chemicznych odpowiedników cukru. Aspartam, acesulfam, sukraloza, mimo że nie zawierają kalorii, mają słodki, intensywny smak.

Badania przeprowadzone pod okiem prof. Soraya Shirazi-Beechey z ekipą badawczą Uniwersytetu w Liverpool'u wynika, że sztuczne stymulowanie "słodkich" receptorów smaku zmienia (zwiększa) zdolność organizmu do przyswajania cukru.

[srodtytul]Miód z agawy[/srodtytul]

Nektar z agawy wygląda i smakuje, jak miód. Substancja wydobywana jest z łodygi tej meksykańskiej rośliny, znanej pod nazwą Błękitna Agawa (lub Agawa Tequila).

Naturalny słodki smak pochodzi z cukru zawartego w owocach - fruktozy, podnoszącej poziom cukru tuż po jedzeniu. Jej - a przy tym nektaru agawy - indeks glikemiczny jest jednak dużo mniejszy (i równy wartości 40), niż zwykłego cukru (68). Trawiony wolniej cukier, dłużej pozostaje w organizmie, dzięki czemu mniejsze jest łaknienie.

Fruktoza (dlatego też nektar) jest bliko trzy razy bardziej słodka, niż cukier. Mówiąc krótko: 2/3 łyżeczki agawy, dające 14 kalorii smakują tak samo, jak łyżeczka cukru, zawierającego 20 kalorii.

[srodtytul]Guma bez cukru z elementem brzozy[/srodtytul]

Xylitol jest ekstraktem pozyskiwanym z fińskich brzóz. Podobnie, jak fruktoza jest słodszy od cukru. Dwukrotnie. Łyżeczka granulowanej substancji zawiera 10 kalorii.

Ten naturalny substytut cukru ma również inne pozytywne działanie. Badania przeprowadzone w Danii wykazały, że xylitol redukuje próchnienie zębów, wstrzymując rozwój bakterii w jamie ustnej.

Substancja ta znajduje się na najwyższej (ze względu na najniższą wartość indeksu glikemicznego) pozycji wśród wszystkich słodkich substancji.

[b][link=http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/363035,403768_Zastapic_cukier.html] O innych właściwościach xylitolu przeczytasz w Życiu Warszawy Online[/link][/b]

[srodtytul]Chemiczne oszczędzanie kalorii[/srodtytul]

Nawet 140 kalorii mniej zawierają niskokaloryczne drinki owocowe. Wszystko za sprawą zawartych w nich chemicznych odpowiedników cukru. Aspartam, acesulfam, sukraloza, mimo że nie zawierają kalorii, mają słodki, intensywny smak.

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę