Reklama

Zastąpić cukier

Aspartam, acesulfam, sukraloza zastępują cukier w niskokalorycznych drinkach, nektar z agawy smakuje, jak miód, a egzotycznie brzmiący xylitol wyparł tradycyjny cukier z gum do żucia.

Aktualizacja: 24.09.2009 16:51 Publikacja: 23.09.2009 09:40

Tradycyjny miód może zastąpić nektar z agawy

Tradycyjny miód może zastąpić nektar z agawy

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

[srodtytul]Chemiczne oszczędzanie kalorii[/srodtytul]

Nawet 140 kalorii mniej zawierają niskokaloryczne drinki owocowe. Wszystko za sprawą zawartych w nich chemicznych odpowiedników cukru. Aspartam, acesulfam, sukraloza, mimo że nie zawierają kalorii, mają słodki, intensywny smak.

Badania przeprowadzone pod okiem prof. Soraya Shirazi-Beechey z ekipą badawczą Uniwersytetu w Liverpool'u wynika, że sztuczne stymulowanie "słodkich" receptorów smaku zmienia (zwiększa) zdolność organizmu do przyswajania cukru.

[srodtytul]Miód z agawy[/srodtytul]

Nektar z agawy wygląda i smakuje, jak miód. Substancja wydobywana jest z łodygi tej meksykańskiej rośliny, znanej pod nazwą Błękitna Agawa (lub Agawa Tequila).

Reklama
Reklama

Naturalny słodki smak pochodzi z cukru zawartego w owocach - fruktozy, podnoszącej poziom cukru tuż po jedzeniu. Jej - a przy tym nektaru agawy - indeks glikemiczny jest jednak dużo mniejszy (i równy wartości 40), niż zwykłego cukru (68). Trawiony wolniej cukier, dłużej pozostaje w organizmie, dzięki czemu mniejsze jest łaknienie.

Fruktoza (dlatego też nektar) jest bliko trzy razy bardziej słodka, niż cukier. Mówiąc krótko: 2/3 łyżeczki agawy, dające 14 kalorii smakują tak samo, jak łyżeczka cukru, zawierającego 20 kalorii.

[srodtytul]Guma bez cukru z elementem brzozy[/srodtytul]

Xylitol jest ekstraktem pozyskiwanym z fińskich brzóz. Podobnie, jak fruktoza jest słodszy od cukru. Dwukrotnie. Łyżeczka granulowanej substancji zawiera 10 kalorii.

Ten naturalny substytut cukru ma również inne pozytywne działanie. Badania przeprowadzone w Danii wykazały, że xylitol redukuje próchnienie zębów, wstrzymując rozwój bakterii w jamie ustnej.

Substancja ta znajduje się na najwyższej (ze względu na najniższą wartość indeksu glikemicznego) pozycji wśród wszystkich słodkich substancji.

Reklama
Reklama

[b][link=http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/363035,403768_Zastapic_cukier.html] O innych właściwościach xylitolu przeczytasz w Życiu Warszawy Online[/link][/b]

Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Kultura
Nie żyje Frank Gehry. Legendarny architekt miał 96 lat
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Kultura
Pomyśleć o tym, co nieoczywiste. Galeria sztuki afrykańskiej Omeny Mensah w Warszawie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama