Z roku na rok przybywa gatunków ryb i owoców morza, które są nadmiernie eksploatowane. Ekolodzy apelują, by idąc na zakupy zastanowić się, czy ryba, którą chcemy kupić, nie pochodzi z przełowionych stad. Zachęcają także do podpisania
petycji nawołującej Parlament Europejski do zreformowania unijnej polityki rybołówstwa
w sposób gwarantujący zachowanie zasobów ryb dla obecnego i przyszłych pokoleń.
Przetrwanie konkretnych gatunków ryb zależy w dużej mierze od nas - jeśli chcemy, by nasze dzieci mogły się cieszyć smakiem łososia bałtyckiego, należy przestać go kupować. W ten sposób gatunek otrzyma szansę na odrodzenie się. WWF (ang. World Wildlife Fund), organizacja ekologiczna, mająca na celu powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego Ziemi, wydała specjalny poradnik, który można wziąć ze sobą, idąc na zakupy. Można się z nim zapoznać na stronie poradnikrybny.wwf.pl.