Reklama
Rozwiń

Wokół herbaty, kawy i czekolady

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie otworzy 29 kwietnia wystawę „Wokół herbaty, kawy i czekolady", pokazującą wykwintne naczynia, z których kiedyś podawano te aromatyczne napoje.

Publikacja: 28.04.2014 14:52

Wokół herbaty, kawy i czekolady

Foto: materiały prasowe

Najwcześniejsze prezentowane europejskie unikatowe naczynia z czerwonej kamionki pochodzą z XVII wieku. Były wypalane przez holenderskiego mistrza imbryków Ary'ego de Milde i działających w Anglii braci Elersów. Zobaczymy też inne wyroby z porcelany, emalii, srebra i platerów ze zbiorów muzeum oraz karty wzorników firm produkujących tego typu przedmioty.

Do Europy najwcześniej dotarło ziarno kakaowca z Ameryki Środkowej do Hiszpanii. Już w XVI wieku odkryliśmy przyjemność picia czekolady.

Herbatę i kawę przywieziono do Europy z Chin w XVII wieku. W 1625 r. w Wenecji powstał pierwszy w Europie lokal, w którym podawano kawę – „Café Florian".  Herbata wyjątkową karierę zrobiła w Anglii. Tutaj pierwszą herbaciarnię uruchomiono w 1640 roku, gdy pierwsze coffee house w tym kraju otwarto dopiero w 1651 r. w oksfordzkim zajeździe „Pod Aniołem"

Razem z herbatą i kawą transportowano do Europy specjalne imbryczki do picia herbaty, wypalane w Yixsing, ale wkrótce niezbędne naczynia zaczęto wytwarzać w rodzimych warsztatach: w Holandii, Anglii, Saksonii .Najpierw wypalano je z czerwonej kamionki,

imitującej importowaną lakę. Potem popularna stała się europejska porcelana. A w latach 70. XVII wieku modna stała się kamionka bazaltowa o klasycystycznej dekoracji i matowej czerni, utożsamiana z jej wynalazcą Josiahem Wedgwoodem.

Od kiedy herbata, kawa i czekolada zyskały europejską popularność, codziennością na naszych stołach stały się imbryk, czarki, filiżanki, mlecznik i cukiernica,

Szczególną chlubą  kolekcji wilanowskiej jest największy w Polsce zespół kamionki Johanna Friedricha Böttgera, słynnego alchemika Augusta Mocnego, pracującego w założonej przez króla pierwszej europejskiej manufakturze porcelany w Miśni.

Do unikatowych obiektów należą również nieczęsto spotykane w polskich zbiorach czerwone kamionki ze Staffordshire z drugiej połowy XVIII wieku. A jeszcze większą rzadkością są imitacje czerwonych wyrobów z brandenburskiej wytwórni w Plaue nad Hawelą oraz naśladownictwa czarnych naczyń klasycystycznych, autorstwa utalentowanego twórcy Ignacego Ceyzika.

Wystawa kontynuuje cieszący się dużym zainteresowaniem widzów program Muzeum Pałacu w Wilanowie rekonstrukcji staropolskich receptur i dawnych sposobów serwowania potraw i napojów (będą jej towarzyszyć także wykłady  i warsztaty).

Monika Kuc

„Wokół herbaty, kawy i czekolady" - wystawa czynna do 30 września. Towarzyszy jej katalog „Czerwona i czarna kamionka oraz jej naśladownictwa w zbiorach wilanowskich" Autorka Barbara Szelegejd przedstawia w nim dokonania ceramików europejskich i przypomina niezwykłą historię kariery czekolady, herbaty i kawy na naszym kontynencie.

Najwcześniejsze prezentowane europejskie unikatowe naczynia z czerwonej kamionki pochodzą z XVII wieku. Były wypalane przez holenderskiego mistrza imbryków Ary'ego de Milde i działających w Anglii braci Elersów. Zobaczymy też inne wyroby z porcelany, emalii, srebra i platerów ze zbiorów muzeum oraz karty wzorników firm produkujących tego typu przedmioty.

Do Europy najwcześniej dotarło ziarno kakaowca z Ameryki Środkowej do Hiszpanii. Już w XVI wieku odkryliśmy przyjemność picia czekolady.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat