Najwcześniejsze prezentowane europejskie unikatowe naczynia z czerwonej kamionki pochodzą z XVII wieku. Były wypalane przez holenderskiego mistrza imbryków Ary'ego de Milde i działających w Anglii braci Elersów. Zobaczymy też inne wyroby z porcelany, emalii, srebra i platerów ze zbiorów muzeum oraz karty wzorników firm produkujących tego typu przedmioty.
Do Europy najwcześniej dotarło ziarno kakaowca z Ameryki Środkowej do Hiszpanii. Już w XVI wieku odkryliśmy przyjemność picia czekolady.
Herbatę i kawę przywieziono do Europy z Chin w XVII wieku. W 1625 r. w Wenecji powstał pierwszy w Europie lokal, w którym podawano kawę – „Café Florian". Herbata wyjątkową karierę zrobiła w Anglii. Tutaj pierwszą herbaciarnię uruchomiono w 1640 roku, gdy pierwsze coffee house w tym kraju otwarto dopiero w 1651 r. w oksfordzkim zajeździe „Pod Aniołem"
Razem z herbatą i kawą transportowano do Europy specjalne imbryczki do picia herbaty, wypalane w Yixsing, ale wkrótce niezbędne naczynia zaczęto wytwarzać w rodzimych warsztatach: w Holandii, Anglii, Saksonii .Najpierw wypalano je z czerwonej kamionki,
imitującej importowaną lakę. Potem popularna stała się europejska porcelana. A w latach 70. XVII wieku modna stała się kamionka bazaltowa o klasycystycznej dekoracji i matowej czerni, utożsamiana z jej wynalazcą Josiahem Wedgwoodem.