PSST!?Karczma oferuje barana pieczonego lub prosię pieczone z kaszą gryczaną (dla 15 osób). Należy je zamówić trzy dni wcześniej. Cena – 950 zł.
10,5/20
Polska/Rodzinna
Szymkówka 1
34-530 Brzegi
tel. +48 513 022 551
www.szymkowka.pl
Czynne
codziennie 9.00–20.00 lub do ostatniego gościa
Poza sezonem doradzamy rezerwację telefoniczą.
kuchnia:
codziennie 10.00–20.00
Średnie ceny
przystawka 12 zł
danie główne 35 zł
deser 10 zł
Płatność kartą
Visa MC
Lechalet
Szefowie kuchni / Chefs?Roberto i Paolo Graffi
Historia jest romantyczna. Pani Halina poznała pana Roberta Graffiego we Włoszech. Założyli wspólnie restaurację w Salsomaggiore Terme, luksusowym kurorcie z pięciogwiazdkowymi hotelami i prowadzili ją z sukcesem przez kilka lat. W 1991 r. przenieśli się do rodzinnej miejscowości pani Haliny – Murzasichla, gdzie otworzyli Lechalet. Dziś pomagają im ich syn Paolo i jego narzeczona. Troskliwie wybierają produkty. Wiele z nich przywożą z Italii. W Polsce szukają dobrego mięsa – zazwyczaj u polskich hodowców, którzy eksportują je do Włoch.
W Lechalet panuje niezwykle ciepła, rodzinna atmosfera. Widok na góry, słońce przebijające się nad pergolą, muzyka z włoskiego radia dopełniają klimatu.
W opalanym drewnem piecu wypiekana jest doskonała pizza na sprężystym i chrupiącym cieście, z sosem z dobrych pomidorów i prawdziwym serem. Pachnie z daleka. Spaghetti śródziemnomorskie było idealnie ugotowane, podane z pochodzącymi z Włoch aromatycznymi warzywami i słodkim wręcz sosem pomidorowym. Saltimbocca wznosi na wyżyny kulinarnego uniesienia: mięso jest mięciutkie, a sos z masła, wina i szałwii po prostu pyszny. Ucztę warto zakończyć domową panna cottą i kawą. Wina w karcie wyłącznie włoskie i w zasadzie tylko na butelki.
PSST!?Na wynos można zażyczyć sobie importowane wędliny i sery. Warto zwrócić uwagę na dojrzewającą karkówkę Coppa di Parma.
12/20
Włoska/Rodzinna
Sądelska 86B 34-531 Murzasichle
tel. +48 18 208 43 82
www.lechalet.pl
Czynne
czw.–pon. 12.00–21.00
Średnie ceny
przystawka 30 zł
danie główne 35 zł
deser 20 zł
Płatność kartą
Visa MC
Sielanka
Szef kuchni?Tomasz Krężelok
Tomasz Krężelok proponuje tradycyjne dania góralskie i polskie, które czasami wzbogaca o elementy kuchni europejskiej.
Sielanka mieści się w pięknie odnowionym budynku XIX-wiecznej karczmy. Kilkadziesiąt metrów za nią płynie Wisła, a niecały kilometr dalej znajduje się stacja kolejki linowej Czantoria. Za budynkiem restauracji jest zadbany ogródek. Lokal ma trzy sale jadalne; w czwartej działa mała galeria z pamiątkami i wyrobami rękodzieła góralskiego. Największa sala utrzymana jest w stylistyce szlacheckiego dworu: zwraca uwagę piękny drewniany sufit i również drewniany bar. W restauracyjnej piwnicy pełno różnorakich win. Można w niej nie tylko degustować, ale też zjeść elegancką kolację przy świecach.
Menu jest obszerne i pięknie oprawione w drewno. Zmęczonych turystów na pewno postawi na nogi sycący Strogonow podawany w podgrzewanym kociołku; porcja właściwie na dwie osoby, więc warto go zamawiać, kiedy jest się bardzo głodnym. Oprócz sporych kawałków wołowiny w kociołku znajdziemy pyszny, gęstawy sos i warzywa. Siłę na cały dzień (lub noc) powinny też dać rozpadające się pod widelcem policzki wołowe, podane z purée selerowym. Do policzków koniecznie trzeba zamówić regionalne piwo Brackie, warzone przez Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie: solidne i krzepkie, będzie dobrze współgrało z równie konkretną potrawą, a jednocześnie nie zabije jej smakowej finezji.
PSST!?Można tu kupić pyszne lokalne nalewki, np. na miodzie.
12/20
Regionalna/Elegancka
3 Maja 61
43-450 Ustroń
tel. +48 33 851 39 93
+48 505 442 251
www.sielanka.ustron.pl
Czynne codziennie 12.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 24 zł
danie główne 45 zł
deser 12 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
Szósty Zmysł
Szef kuchni?Janusz Myjak
Od siedmiu lat Janusz Myjak zawiaduje najbardziej wyszukaną w Krynicy-Zdroju restauracją. Jest zwolennikiem idei slow food, odwiedza również targi Salone del Gusto – wielką wystawę produktów w Turynie.
Szósty Zmysł to miejsce eleganckie, pomyślane głównie dla gości równie eleganckiego spa. Mogą oni skorzystać z dobrze zaopatrzonego baru, a potem w sali obok, przy stylowo przygotowanych stołach, zjeść kolację. Widok na Jaworzynę przepiękny, atmosfera miła i spokojna. To także miejsce dla każdego, kto przebywa w Krynicy, chce zjeść coś dobrego, jest gotowy przyjechać tu z centrum i wydać trochę więcej niż tam.
Warto skorzystać z oferowanego we wkładce do karty „Menu szefa kuchni" – zazwyczaj to zestaw dwóch przystawek, jednego drugiego dania i deseru – całość w cenie 120 zł. Można w ten sposób trafić np. na wielce domowy, aromatyczny pasztet z wątróbek drobiowych z sympatycznie kwaskową gruszką duszoną w winie. Gruszka towarzyszy również wielkiemu plastrowi koziego (niestety nie regionalnego) sera w drugiej przystawce. Smaczny jest bardzo delikatny sandacz – o idealnej konsystencji i w towarzystwie sosu porowego z intensywnym akcentem wina. Dopełnienie kolacji i pozycja obowiązkowa to semifreddo – deser pyszny oraz ładnie przybrany karmelem i orzeszkami.
Restauracja ma bogatą i różnorodną kartę win – warto skorzystać.
PSST!?Na gości spa czekają kosze piknikowe (m.in. szynka parmeńska i grillowane warzywa); a na dzieci ciasteczka, banany, croissanty.
11,5/20
Międzynarodowa/Elegancka
Czarny Potok 30
33-380 Krynica-Zdrój
tel. +48 18 472 35 00
+48 18 472 64 22
www.drirenaerisspa.pl/
Czynne
codziennie 7.30–10.30 (śniadanie) 13.00–22.00 (a la carte)
Średnie ceny
przystawka 40 zł
danie główne 70 zł
deser 25 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Call
Send SMS
Call from mobile
Add to Skype
You'll need Skype Credit Free via Skype