Reklama

Koło, które pozwala ocenić smak kawy

Uwaga, kawosze: ukazała się nowa wersja słynnego próbnika smaków.

Aktualizacja: 04.02.2016 21:05 Publikacja: 04.02.2016 17:12

Próbnik powstał we współpracy z 70 zawodowymi kiperami

Próbnik powstał we współpracy z 70 zawodowymi kiperami

Foto: SCAA

Amerykańskie stowarzyszenie SCAA (Specialty Coffee Association of America) opublikowało właśnie unowocześnioną wersję swojego próbnika. Zmiany polegają przede wszystkim na wprowadzeniu mniej branżowego, a bardziej potocznego nazewnictwa, dzięki czemu każdy może się kołem smaków posługiwać. Na przykład: na starym próbniku mieliśmy aromat wyszczególniony jako Rio, który oznaczał, że ziarna, zbyt mocno sfermentowane, trochę trącą jodyną. Tę cechę miewają czasem kawy z Rio de Janeiro i tylko fachowcy mogą tę aluzję zrozumieć. Na nowym próbniku smak ten nazwano po prostu aptecznym (medicinal).

Koło smaków to narzędzie, którego zadaniem jest ułatwić obiektywne określenie smaku kawy. Pierwszą wersję SCAA opublikowało pod koniec lat 90. jako plakat, dodatek do podręcznika dla kiperów kawy. Ale popularność plakatu przerosła sławę podręcznika. Przedstawiciele wszystkich etapów kawowego biznesu: hodowcy, palacze, sprzedawcy, konsumenci, zaczęli używać próbnika SCAA, co wprowadziło standardową terminologię i ułatwiło komunikację między nimi.

Pierwszy plakat SCAA zawierał nie jedno, ale dwa koła. Większe opisywało smaki i aromaty, które możemy napotkać, degustując kawę, i których połączenie stanowi o specyficznym charakterze ziaren. Koło mniejsze wyszczególniało możliwe wady i niepożądane cechy. Na nim właśnie wymieniony został posmak „Rio".

Teraz SCAA połączyło oba koła w jedno. Smaki, zapachy, cechy niepożądane: wszystko mamy na jednym próbniku. O ile poprzednia wersja dwukołowa stworzona została z myślą o profesjonalistach, o tyle nowa przeznaczona jest dla wszystkich. Można ją znaleźć na stronie www.scaa.org (niestety tylko w wersji anglojęzycznej).

Na próbniku SCAA smaki i aromaty zostały zgrupowane w dziewięciu kategoriach: palone, pikantne, orzechowe/kakaowe, słodkie, kwiatowe, owocowe, kwaśne/sfermentowane, zielone/roślinne oraz inne. Właśnie w kategorii inne, w podtypie chemiczne, znajdujemy wspomniany wyżej posmak apteczny. W tym samym podtypie mamy jeszcze inne smaki i aromaty, np. słony, benzynowy, gumowy. Jest to zdecydowanie najmniej apetyczny fragment koła. Są też na szczęście przyjemniejsze rejony, np. kategoria kwiatowa, która zawiera smaki: rumiankowy, różany, jaśminowy. W sąsiedniej zaś kategorii, owocowej, mamy: jeżynowy, malinowy, jagodowy, truskawkowy, rodzynkowy, suszonych śliwek, kokosowy, wiśniowy, granatowy, ananasowy, winogronowy, jabłkowy, brzoskwiniowy, gruszkowy, grejpfrutowy, pomarańczowy, cytrynowy, lemonkowy.

Reklama
Reklama

Jeżeli szanowny czytelnik nie wyczuwa żadnego z tych owoców w kawie, którą pija w biurze, to być może zostały one przysłonięte przez zbyt wyeksponowane nuty benzynowe, gumowe lub apteczne. Lub też czytelnik nie opanował jeszcze techniki degustacji, której nieodzownym elementem jest głośne siorbanie.

Opisane tu koło nie jest ani jedynym, ani pierwszym tego rodzaju próbnikiem na świecie. W latach 80. XX w. Ann C. Noble z Uniwersytetu Kalifornijskiego opracowała koło aromatów wina. Od tamtego czasu doczekało się ono wielu wersji. Mamy też podobne próbniki dla herbaty, piwa, serów, miodu i ostryg.

Zadanie wszystkich tych gadżetów jest podobne: z ofensywy zapachów i smaków pomóc wyłowić charakterystyczne elementy i je nazwać. Odpowiednie dać rzeczy – słowo.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama