"Żółty Przewodnik" Gault & Millau: Jesienna rozpusta, czyli spa i dobra kuchnia

Trudno o lepszy sposób na jesienny splin niż połączenie przyjemnego z przyjemniejszym.

Aktualizacja: 17.11.2016 18:45 Publikacja: 17.11.2016 17:30

"Żółty Przewodnik" Gault & Millau: Jesienna rozpusta, czyli spa i dobra kuchnia

Foto: materiały prasowe

Bezkompromisowe zanurzenie się w odmętach kojącego zmysły luksusu. Równoległe rozpieszczanie podniebienia i ciała. A o to najłatwiej w spa ze znakomitą kuchnią.

Mało jest takich połączeń, niemniej te, które niniejszym polecam, nadają słowu „rozpusta" zupełnie nowe znaczenie. Moim najnowszym odkryciem jest miejsce, po którym nie spodziewałam się wiele. Nazwa oczywista, dojazd dzięki lokalizacji nieopodal Autostrady Wolności, bliskość niemieckiej granicy gwarantująca obroty niezależnie od standardu. Wszystko sugeruje, że starać się nie muszą. W jakimże błędzie byłam! Afrodyta Spa uwodzi od pierwszego wejrzenia. Niemała w tym zasługa właściciela i założyciela, niezwykle malowniczej postaci, konesera smaku. Gospodarza, który skrupulatnie, co rano, niezależnie od dnia i pory roku, dogląda swojego skarbu. W wolnych chwilach zaś rusza na łowy w poszukiwaniu najpyszniejszych produktów lokalnych.

Równie duży wkład w magię tego miejsca ma jego ekipa. Dyrektor Krystyna Zmitrowicz, od początku matkująca przedsięwzięciu, z wdziękiem opiekuje się gośćmi, zaś Tomasz Tomiuk, młody szef kuchni, dba o podniebienie. Poproście, żeby pokazano Wam tajemny skarbiec w starej, pięknie odrestaurowanej stodole. Półki uginają się od przetworów, począwszy od babcinych dżemów i kompotów, na modnych kiszonkach, nastawianych według tradycji polskiej i inspiracji wschodnich, skończywszy. Uświetniają one posiłki, których kwintesencję stanowią tradycyjne polskie dania przygotowywane z najwspanialszych produktów. Własne stadko owiec i stawy pełne ryb, ekologiczne warzywa od okolicznych rolników, biegane jajka i kontraktowane we wsi gęsi i kaczki. Do tego własnego wyrobu wędliny i sery oraz ogrodowe centrum dowodzenia wyposażone w imponującej wielkości grill, piec chlebowy, wędzarnię i... ogromny piec tandoor, przynależący do tradycji indyjskiej, a świetnie sprawdzający się w przygotowaniu rodzimych szaszłyków.

Do tego znakomicie przygotowane spa. Poza rodzimymi masażystami i kosmetyczkami jest także zespół ekspertów z Bali, Filipin i Indii.

Kolejnym ciekawym miejscem, ulokowanym nieopodal Bydgoszczy, jest hotel Herbarium. Piękny XIX-wieczny pałacyk, urokliwe jezioro, zadbany park i doskonała kuchnia utytułowanego szefa kuchni Dominika Narlocha. Nad całością unosi się, adekwatnie do nazwy, ziołowy aromat. Tutejsze spa jest także oparte na ziołowych zabiegach, ponadto relaksu dostarcza grota solna i niezwykły basen z niepowtarzalnym widokiem na jezioro.

Pod Wrocławiem natomiast urzeka Zamek Topacz, jedno z najpiękniejszych spa w Polsce. Nie lada gratka nie tylko dla spragnionych biesiady i relaksu, ale także dla miłośników motoryzacji. Imponująca kolekcja ponad 100 zabytkowych aut z największym zbiorem bentleyów i rolls-royce'ów w kraju. Do tego dwie rozpieszczające gości restauracje, strzelnica golfowa, basen, korty tenisowe i piękny teren ze stawem. W takich okolicznościach przyrody żadna aura niestraszna!

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Rekomendacja „Rzeczpospolitej"

Glendoria

Krystyna i Artur, z zamiłowania żeglarze, którzy po latach pracy i życia w stolicy przenieśli się w rodzinne strony Krystyny, stworzyli na pograniczu Warmii i Mazur miejsce wyjątkowe. Nieopodal Łukty, na końcu drogi, pośród łąk i lasów mieści się luksusowa agroturystyka Glendoria – z leśnym jeziorem, basenem i spa.

Goście mogą się spotkać w… stodole, gdzie urządzono klimatyczny salon i jadalnię. Poza tym o spotkanie raczej trudno, bo apartamenty, namioty i liczne altany są ukryte wśród drzew lub porozrzucane po rozległym terenie.

Poza wyjątkowo spokojną atmosferą w duchu slow wartościowe i ciekawe jest także tutejsze jedzenie. Gotują gospodynie z sąsiedztwa, które przeszły krótkie, ale profesjonalne szkolenie restauracyjne. Przygotowują smaczne dania według sprawdzonego menu, wykorzystując lokalne produkty i światowe inspiracje.

agroturystyka

Ględy 45

14-105 Łukta

tel. +48 606 299 812

www.glendoria.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Liczba pokojów 10

Ceny pokojów 260–410 zł

Głęboczek Vine Resort & Spa

Wyjątkowy, luksusowy hotel połączony z winnicą i spa, umiejscowiony malowniczo na Pojezierzu Brodnickim. Architektura obiektu łączy wpływy stylu pruskiego z zabudową zagrodowo-dworską, typową dla tych terenów. W wystroju wnętrz użyto wielu elementów folklorystycznych, które równoważą nowoczesność zastosowanych rozwiązań technicznych.

Na kompleks hotelowy składają się trzy elementy: osada domków oraz dwa hotele – Winnica I i II. W podziemiach Winnicy I są doskonale wyposażone gabinety spa i basen, a na parterze ulokowana jest restauracja. Natomiast najnowszym budynkiem jest typowo konferencyjny hotel Winnica II.

To fantastyczne miejsce na wypoczynek w wersji slow, pozwalający rozkoszować się tutejszą kuchnią (zob. s. 132) i winem, zabiegami oraz zapierającymi dech widokami. Dla hedonistów przeznaczona jest Chata Spa, luksusowy wolno stojący apartament z panoramicznym widokiem na jezioro oraz własną sauną i odkrytym basenem.

HOTEL

Wielki Głęboczek 1

87-313 Brzozie

tel. +48 22 380 59 00

+48 660 497 245

www.gleboczek.pl

Płatność kartą Visa MC AmEx

Liczba pokojów 65

Ceny pokojów 260–1600 zł

HOT_elarnia

HOT_elarnia to kompleks wypoczynkowy położony w podpoznańskim Puszczykowie, dzieło architektoniczne Bartosza Koniecznego.

Nic tu nie jest standardowe. Do pokoju trafimy, kierując się szlakiem przypisanej nam barwy. W pokojach dla nowożeńców nie ma ścian działowych, łóżka sąsiadują bezpośrednio z umywalnią. Wyjątkowa, artystyczna atmosfera i możliwość skorzystania ze spa (łączy się ono z hotelem przez 116-metrowy podziemny tunel) sprawiają, że jest to miejsce idealne dla tych, którzy poszukują relaksu w otoczeniu sztuki. Trzeba wspomnieć o mądrej obsłudze, która zdaje się zgadywać nawet niewypowiedziane oczekiwania gości.

Przekraczając próg HOT_elarni, niczym Alicja w Krainie Czarów, możemy podążać za tym, co dla nas przygotowano. Senna wizja przeplata się z rzeczywistością. Świetne miejsce na weekend we dwoje, imprezy okolicznościowe oraz kreatywne spotkania biznesowe.

HOTEL

ul. Morenowa 33

62-040 Puszczykowo

tel. +48 61 898 37 80

+48 61 898 37 81

www.hotelarnia.pl

Płatność kartą Visa MC AmEx

Liczba pokojów 19

Ceny pokojów 349–849 zł

Pałac Ciekocinko

Pałac znajduje się w północnej części Kaszub, około 60 km od Gdyni. To miejsce szczególne ze względu na piękno natury: jary, dąbrowy, bliskość jezior i morza. Pałac z ogrodem w stylu angielskim powstał w 1910 roku. Dzięki obecnym właścicielom odzyskał dawną świetność.

Oprócz 28 apartamentów w samym pałacu, utrzymanych w stylach art déco, secesyjnym i biedermeier, na gości ceniących swobodny wystrój czeka 10 pokojów w powozowni, którą urządzono w stylu country cottage and sea. Łazienki wyposażono w ceramikę i armatury pochodzące z czołowych brytyjskich manufaktur. Pościel i ręczniki wyprodukowała ta sama firma Liddell, która dostarczała swoje wyroby na Titanica.

Hotel posiada elegancką restaurację, bistro i herbaciarnię. Ponadto na parterze są salon i biblioteka, które przeniosą nas do początku XX wieku. Amatorów hippiki ucieszy stajnia z rasowymi końmi i dwa profesjonalne parkury.

PAŁAC

Ciekocinko 9

84-210 Choczewo

tel. +48 58 572 25 08

+48 608 002 220
www.palacciekocinko.pl

Płatność kartą Visa MC AmEx

Liczba pokojów 38

Ceny pokojów 400–2300 zł

Poziom 511 Design Hotel & SPA

Niezwykły butikowy hotel, idealny dla osób poszukujących miejsca z niepowtarzalnym designem. Budynek wydaje się dosłownie wtopiony w wapienne skały. Jest znakomitą bazą wypadową dla lubiących piesze lub rowerowe wycieczki. Jura Krakowsko-
-Częstochowska to podobno najlepsze w Polsce miejsce dla amatorów wspinaczki skałkowej. W okolicy warto zwiedzić ponadto ruiny Zamku Ogrodzieniec.

Połączenie szkła, metalu i drewna dobrze współgra z klimatem otoczenia, nawiązując do natury, która jest tu dosłownie na wyciągnięcie ręki. Najpiękniejsze widoki rozpościerają się z tarasu hotelowej restauracji.

Pokoje urządzone są ze smakiem i dużym wyczuciem. Goście mają do dyspozycji basen z wodą źródlaną, jacuzzi, saunę, spa i doskonałą kuchnię prowadzoną przez Oliwię Bernady, ale to już inna historia…

HOTEL

ul. Bonerów 33

42-440 Podzamcze k. Ogrodzieńca

tel. +48 32 746 28 00

+48 600 462 800

www.poziom511.com

Płatność kartą: Visa MC AmEx

Liczba pokojów 42

Ceny pokojów 300–1065 zł

Bezkompromisowe zanurzenie się w odmętach kojącego zmysły luksusu. Równoległe rozpieszczanie podniebienia i ciała. A o to najłatwiej w spa ze znakomitą kuchnią.

Mało jest takich połączeń, niemniej te, które niniejszym polecam, nadają słowu „rozpusta" zupełnie nowe znaczenie. Moim najnowszym odkryciem jest miejsce, po którym nie spodziewałam się wiele. Nazwa oczywista, dojazd dzięki lokalizacji nieopodal Autostrady Wolności, bliskość niemieckiej granicy gwarantująca obroty niezależnie od standardu. Wszystko sugeruje, że starać się nie muszą. W jakimże błędzie byłam! Afrodyta Spa uwodzi od pierwszego wejrzenia. Niemała w tym zasługa właściciela i założyciela, niezwykle malowniczej postaci, konesera smaku. Gospodarza, który skrupulatnie, co rano, niezależnie od dnia i pory roku, dogląda swojego skarbu. W wolnych chwilach zaś rusza na łowy w poszukiwaniu najpyszniejszych produktów lokalnych.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Powrót strat wojennych do Muzeum Zamkowego w Malborku
Kultura
Decyzje Bartłomieja Sienkiewicza: dymisja i eurowybory
Kultura
Odnowiony Pałac Rzeczypospolitej zaprezentuje zbiory Biblioteki Narodowej
Kultura
60. Biennale Sztuki w Wenecji: Złoty Lew dla Australii
Kultura
Biblioteka Narodowa zakończyła modernizację Pałacu Rzeczypospolitej