Miriano Baldacci, Włoch, szef kuchni restauracji Deco Kredens przy Ordynackiej, od 30 lat pracuje jako kucharz, a od sześciu gotuje w Polsce. Był wykładowcą szkoły gastronomicznej Instituto Tecnico manager di Hotel w Livorno. Jest specjalistą w przyrządzaniu ryb i mięs. Pochodzi z wielopokoleniowej rodziny restauratorów – jego dziadkowie i rodzice prowadzili rodzinne restauracje we Florencji i Livorno, a sam z żoną prowadził własny lokal w Vergemoli. W książce Miriano ujawnia miłość do kuchni toskańskiej, do ryb, owoców morza i słabość do dziczyzny, flaków, wątróbek i nereczek. Mirano dzieli się z czytelnikami przepisami najbliższych, zdradza autorskie przepisy, wystrzega się oklepanych, powielanych w książkach poświęconych włoskiej kuchni receptur. Znajdziemy tutaj przepis na puszyste gnocchi z gorgonzollą, ze szpinaku i kaszy manny i te najprostsze gotowane w rosole, a podawane ze stopionym masłem i parmezanem. Z przystawek na poprawę nastroju Miriano proponuje kapary z rodzynkami, sokiem z pomarańczy i tartą skórką pomarańczową i pyszne czarne risotto z mątwą. Z wyjątkowych wetów w jego książce jest przepis na sieneńskie ricciarelli pachnące migdałami. Do Warszawy, miasta pełnego werwy i energii, według Miriano najlepiej pasuje danie złożone z wielu smaków – pikantne penne z krewetkami i czarnymi oliwkami.