Białe trufle rosną tylko w Piemoncie i sprzedawane są na targu w miasteczku Alba (tu są ustalane ich ceny). Właśnie trwa na nie sezon. Grzyby je się wyłącznie na surowo – ściera się na specjalnej tarce prosto do talerzy. Mają charakterystyczny – trochę piżmowy, trochę grzybowy, a trochę ziemny – zmysłowy smak.
Od poniedziałku (26.11) do środy (28.11) w restauracji Rubikon odbywać się będą Wieczory Toskańskie. W menu w cenie 135 zł od osoby m.in. ribolita, czyli toskańska zupa fasolowa, tagliatelle z ragu z dzikiej kaczki z soczewicą oraz bisteca alla Fiorentina, czyli fantastyczna wołowina z grilla. Mięso z krów rasy Chiana przyjedzie z regionu Val di Chiana. Bydło z tego terenu wywodzi się od wołów rasy bos primigenius, których wizerunki uwieczniano na malowidłach ściennych prehistorycznych jaskiń. W doskonałych warunkach, jakie panują w rejonie Val di Chiana, zwierzęta szybko się rozwijają i osiągają rozmiary większe od innych odmian. Cechy charakterystyczne to jasna porcelanowa sierść, mała głowa i krótkie rogi. Mięso rasy Chiana jest chude, ale soczyste i aromatyczne. Wystarczy je podpiec na grillu i rozpływa się w ustach.
Szczególnemu menu w Rubikonie towarzyszyć będą toskańskie wina w specjalnych cenach.
Rubikon, ul. Wróbla 3/5, tel. 022 847 66 55, czynne codziennie od godz. 12 do 22, można płacić kartą