Kilka tygodni przed sprzedażą karpie przenosi się do czystej wody‚ tak by się „przepłukały“. Nie trzeba już kupować ich wcześniej i trzymać w wannie.
Nie tylko my lubimy karpia. Ceni go kuchnia chińska‚ japońska‚ żydowska czy węgierska. Tam jednak spożywa się go na co dzień. Nie tylko od święta.
- SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI
00 g śledzi‚ 2 winne jabłka‚ 4 – 5 ugotowanych w łupinie ziemniaków‚ 2 kwaszone ogórki‚ średnia cebula‚ mały ugotowany burak‚ 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych‚ szklanka kwaśnej‚ gęstej śmietany‚ łyżka gęstego majonezu‚ szczypta cukru‚ pieprz‚ marynowana papryka‚ natka pietruszki.Wymoczone‚ obrane ze skóry i ości śledzie pokrajać w kostkę. Obrane jabłka‚ ziemniaki‚ ogórki‚ cebulę i buraka również. Posiekane orzechy wymieszać ze śmietaną‚ majonezem‚ cukrem i pieprzem; doprawić sokiem z cytryny. Wymieszać.
- KOLOROWA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
500 g filetów śledziowych‚ łyżka grubo zmielonego pieprzu‚ 1 winne jabłko (szara lub złota reneta), cebula, 2 łyżki soku z cytryny‚ 1 twardy, spory kiszony ogórek‚ 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki‚ 2 czerwone ugotowane buraki‚ 2 jajka na twardo;sos: 3 łyżki gęstej śmietany‚ 2 łyżki gęstego majonezu‚ po szczypcie soli i pieprzu, łyżeczka soku z cytryny, łyżka zielonego pieprzu.Umyte i osuszone filety pokroić w grubą kostkę‚ posypać grubo mielonym pieprzem, zostawić na godzinę. Obrane ziemniaki‚ buraki i ogórek pokroić w słupki‚ cebulę i jabłko pokroić w kostkę‚ skropić cytryną. Białka jajek pokroić w grubą kostkę‚ żółtka posiekać. Dokładnie wymieszać śmietanę z majonezem‚ sokiem z cytryny‚ solą‚ pieprzem i szczyptą cukru. Układać warstwami‚ polać sosem‚ wymieszać‚ posypać posiekanymi żółtkami i zielonym pieprzem‚ przykryć folią‚ wstawić do lodówki.
- Karp po hindusku
Karp ok. 1 kg, 2 łyżeczki kolendry w proszku, łyżeczka mielonego imbiru. 1/3 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku, 1 cebula drobno posiekana, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka pieprzu, sól, duży ząbek czosnku, 1 czerwona papryka drobno pokrojona, 1 szklanka jogurtu naturalnego.
Przyprawy podgrzać na patelni przez minutę‚ wsypać do jogurtu‚ dodać sok z cytryny, czosnek‚ cebulę‚ paprykę i pietruszkę. Zmiksować na gładki krem. Sprawioną rybę dokładnie osuszyć, nakłuć. Przygotowaną masą wysmarować rybę wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć rybę. Piec 15 minut w temp. 190 st. C. Polewając stopionym masłem‚ przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 20 minut.
Przepisy: na śledzie – Hanna Szymanderska, na karpia – Barbara I. Kaniewska
Barbara I. Kaniewska