Reklama

Romeo – patron pizzy

Restauracyjni poeci układają menu z afrodyzjaków. Kto nie lubi okazywać uczuć w tłumie, powinien dziś zostać w domu

Publikacja: 14.02.2009 01:01

Okolicznościowe zaproszenie z Restauracji Warszawskiej (proj.bartłomiej Brom)

Okolicznościowe zaproszenie z Restauracji Warszawskiej (proj.bartłomiej Brom)

Foto: Rzeczpospolita

W restauracjach raczej nie ma co liczyć dziś na stolik, wchodząc z ulicy. Bez rezerwacji nie ma kolacji.

– Panowie są tego dnia bardzo szczodrzy, chcą też się pokazać przed swoimi partnerkami, dają spore napiwki – mówi zadowolony Konrad, kelner z Poznania.

Restauracje, licząc na tłumy, zastrzegają, że w walentynki nie obowiązują zwyczajowe promocje, jak choćby gratisowa kawa.

– Nasze restauracje proponują specjalne miłosne menu oparte na afrodyzjakach pochodzących oczywiście z krajów, których kuchnie oferujemy. Zainteresowanie jest duże, praktycznie od tygodnia nie mamy wolnych miejsc, ale można spróbować. Czasami jest szansa na dostawienie stolików – mówi Ewa Brzuszkiewicz z firmy Kręgliccy Restauracje i Catering, która prowadzi m.in. Absynt, Chianti, El Popo czy Meltemi. 

Oferta z roku na rok jest coraz większa. Dzisiaj specjalne walentynkowe menu ograniczone jest jedynie zasobnością portfela. Restauratorzy wykazują się też inwencją, komponując kartę z dań smacznych i w kolorze czerwonym. Na gości czeka też muzyka na żywo, buduarowe dekoracje, miłosna poezja czy nawet dobra wróżka.

Reklama
Reklama

I tak w warszawskich Klimatach Kulinarnych na zakochanych czeka łosoś ze szparagami, czerwone spaghetti Arabiata oraz na deser tort biszkoptowy z musem migdałowym. A wróżka Gaja przygotuje przejedzonym optymistyczne przepowiednie.

Z kolei w Al Pomodoro już od 6 lutego trwają dni miłosnych uniesień. W karcie Strzała Amora, Przysmak Wenus (awokado nadziewane łososiem wędzonym, serkiem mascarpone z chilli i orzechami włoskimi). Ponadto Czara rozkoszy (Bisque z homara) oraz Tajemnica Don Juana. Co kryje to danie, nie powiem. Zdradzę tylko, że patronami pizzy są Romeo & Julia.

W restauracji La Boheme dania kryją się pod wyznaniami. „Chyba pasujemy do siebie” to duet marynowanego tuńczyka i tatara z krewetek z salsą z mango i awokado. Natomiast tajską zupę z karmelizowanym bananem zapowiada fraza „Atmosfera staje się coraz bardziej pikantna”.

Często restauratorzy proponują walentynkowe zestawy, żeby nie rozpraszać gości kalkulacjami przy wyborze np. przystawek. Cena wiadoma z góry, więc nie przekroczymy budżetu.

– To hit, bo nikt nie wychodzi na skąpca, wybierając najtańsze wino – mówi Iwona, menedżerka sali w gdańskiej restauracji.

Rozpiętość cen jest spora. Można znaleźć oferty nawet za 50 – 60 zł, jak choćby w stołecznym Rubikonie. Nie ma problemu z wydaniem około 200 zł na osobę .

Reklama
Reklama

Z kolei krakowska Ancora za parę liczy 265 zł, ale stawia na wyrafinowane smaki – w zestawie gateau z sałaty i pieczonych w balsamie buraczków oraz koziego sera, krem z zielonych szparagów z tostem truflowym, pierś perliczki z chrustem z szynki Serrano. W cenę wliczona jest też butelka Cava Brut Zero.

W Toruniu w restauracji hotelu Bulwar na zakochanych czeka fois gras z konfiturą z płatków róży, przegrzebki na pomarańczowych i limetkowych filecikach i kolorowe sałaty z marynowaną polędwicą wołową, truskawkami i sosem balsamico. Można też wygrać noc w hotelu.

Nie tylko jedzeniem lokale kuszą klientów. Poznański hotel Vivaldi proponuje pakiet. Co prawda za 590 zł za parę, ale w cenie nocleg, kolacja przy świecach oraz śniadanie do łóżka. – Mamy też menu za 75 zł od osoby. Goście wracają do nas co roku – mówi pracownik restauracji.

Z kolei U Fryzjera w Kazimierzu Dolnym poza menu dla zakochanych dodatkiem będzie zdjęcie na okolicznościowej karcie. – Każda para dostanie też album z wierszami Piotra Biedrzyckiego i grafikami Rafała Olbińskiego – podają właściciele.

Gdańska restauracja Zeppelin proponuje menu w cenie 160 zł za parę plus obowiązkowa róża gratis.

W restauracjach raczej nie ma co liczyć dziś na stolik, wchodząc z ulicy. Bez rezerwacji nie ma kolacji.

– Panowie są tego dnia bardzo szczodrzy, chcą też się pokazać przed swoimi partnerkami, dają spore napiwki – mówi zadowolony Konrad, kelner z Poznania.

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Reklama
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama