Jedna szklanka mleka zawiera około 300 mg wapnia. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Jest głównym budulcem kości i zębów, chroni przed osteoporozą, łagodzi objawy alergii i pomaga w obniżeniu cholesterolu. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Kolejnym jego zadaniem jest regulacja pracy układu nerwowego. Wapń zawarty w krowim mleku jest przyswajalny aż w ponad 30 procentach (podczas gdy wapń z produktów roślinnych maksymalnie 13 procentach).
[srodtytul]Zdrowe i wartościowe[/srodtytul]
Biały płyn jest również bogaty w witaminy grupy B - ryboflawinę i kobalaminę odpowiadających m.in.za właściwy stan skóry i produkcję krwinek czerwonych oraz białych, które zapobiegają występowaniu niedokrwistości. Znajdziemy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A i D, które chronią oczy, skórę i szkliwo zębów oraz kości.
Mleko zawiera też sporo białka, które jest wykorzystywane do tworzenia komórek i tkanek oraz do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Spełnia też rolę ochronną, wspierając produkcję przeciwciał mających wpływ na odporność organizmu.
Kolejnym ważnym składnikiem są składniki mineralne, m.in. potas wspomagający pracę komórek nerwowych i mięśniowych czy cynk regulujący pracę układu odpornościowego oraz kwasy tłuszczowe (np. z rodziny omega-3), które mają dobroczynny wypływ na układ krążenia.