Reklama

Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść

Gdzie zjeść najlepsze sushi? Dokąd wybrać się na elegancką kolację, a dokąd na lunch? Odpowiedzi w naszym najnowszym przewodniku w serwisie Kulinarnik.pl

Aktualizacja: 12.05.2011 12:18 Publikacja: 12.05.2011 12:12

Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.

Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.

Monika Kucia poleca miejsca eleganckie, ekskluzywne i na każdą kieszeń, na randkę i na obiad z liczną rodziną. Można w nich nie tylko smacznie zjeść – wybrane lokale mają o wiele więcej zalet.

Polecone zostały restauracje, w których menu pojawiają się dania bio i produkty ekologiczne, związane z ruchem Slow Food – do takich należy między innymi zarówno Na Zielnej, jak i te lokale, które są miejscem spotkań i działań społecznych. Reprezentantem tej drugiej kategorii są na przykład Delikatesy.Esencja. Z „Przewodnika" nasi czytelnicy dowiedzą się także, które restauracje nie korzystają z polepszaczy, kostek smakowych ani mikrofalówki, jak Green Peas, a w których bez ograniczeń można korzystać z Internetu. Autorka rozbudza apetyty, wymieniając specjały z menu – takie jak polędwica z dorsza z waniliowym risotto, krewetka w anielskim włosie czy lody gryczane. Te ostatnie serwuje Karol Okrasa w restauracji Platter.

A coś dla zwykłych zjadaczy chleba? W zestawieniu nie brak i miejsc, w  których doskonały żurek dostaniemy już za 3 zł, takich jak Mleczarnia Jerozolimska czy dobrze znana warszawiakom Złota Kurka.

Reklama
Reklama

– Warto wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach – mówi Monika Kucia. Tak więc oprócz informacji o tym, co znajdziemy w menu danej restauracji i kto nad nim czuwa, autorka pisze, w których lokalach prowadzone są zajęcia edukacyjno-kulinarne – na takie możemy się np. wybrać do bistro Klimaty Kulinarne – czy warsztaty z carvingu, które organizuje orientalna Papaya. Dowiecie się też, które lokale krzewią kulturę picia wina na światowym poziomie.

Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.

Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.

Reklama
Kultura
Arrasy i abakany na Wawelu. A także inne współczesne dzieła w królewskich komnatach
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama