Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. To nośnik aromatów i przypraw, który można spotkać w niemal każdym rodzaju żywności spożywczej.

Gluten niebezpieczny dla dzieci

Osoby, które nie tolerują glutenu chorują na chorobę trzewną - celiakia. To schorzenie układu trawienia, charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencji prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz wiele innych. Pierwsze niepokojące oznaki celiaki można zaobserwować już u dzieci po pierwszym roku życia. Choruje na nią co setna osoba i jest najostrzejszą formą nietolerowania glutenu, choć niestety nie jedyną. Zarówno u dzieci jak i osób dorosłych może wystąpić alergia na gluten, której objawy są mniej intensywne, lecz równie nieprzyjemne, co w przypadku celiaki. U dzieci najczęściej są to kolki, wzdęcia oraz biegunka.

Dieta bezglutenowa

W obu przypadkach konieczne jest, aby chory dostosował się do zaleceń diety bezglutenowej. Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie pokarmów, które w swoim składzie zawierają przetwory ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, i zastąpienie je ziarnami gryki, ryżu, kukurydzy, prosa, a także produktami na bazie mączki ziemniaczanej. Specjaliści są zgodni, że dieta ta jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze.

Bez glutenu, czyli jak?

Wielu osób może mieć sporo problemów z dostosowaniem się do diety. Przygotowywanie posiłków pozbawionych glutenu staje się z czasem coraz prostsze. Dieta bezglutenowa pozwala na stosowanie wielu produktów, które na co dzień spożywają osoby zdrowe m.in. mięsa, ryb, warzyw i owoców, jajek, mleka i jego przetworów, tłuszczy roślinnych. Nie ma także konieczności rezygnowania z pieczywa pod warunkiem, że przy jego produkcji stosowana jest mąka otrzymana  z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago.