Galeria

Publikacja: 29.09.2013 22:00

Galeria

Foto: www.sxc.hu

Czarna fasola

Filiżanka czarnej fasoli zawiera aż 15 gram białka. W przeciwieństwie do równie bogatego w białko czerwonego mięsa, nie zawiera niezdrowych tłuszczów nasyconych. Korzystnie wpływa na proces myślenia. Jej kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny (IG), najmniejszy ze wszystkich strączkowych roślin i wynosi 30. Fasola w jadłospisie Meksyku zajmuje niezwykle ważne miejsce, jest drugim podstawowym produktem zaraz po kukurydzy. Bardzo często używana jako dodatek do gulaszów, chili con carne, sałatek czy zup.

Jagody

Spożywanie świeżych owoców wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku. Brytyjscy lekarze stwierdzili, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"