Galeria

Publikacja: 29.09.2013 22:00

Galeria

Foto: www.sxc.hu

Czarna fasola

Filiżanka czarnej fasoli zawiera aż 15 gram białka. W przeciwieństwie do równie bogatego w białko czerwonego mięsa, nie zawiera niezdrowych tłuszczów nasyconych. Korzystnie wpływa na proces myślenia. Jej kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny (IG), najmniejszy ze wszystkich strączkowych roślin i wynosi 30. Fasola w jadłospisie Meksyku zajmuje niezwykle ważne miejsce, jest drugim podstawowym produktem zaraz po kukurydzy. Bardzo często używana jako dodatek do gulaszów, chili con carne, sałatek czy zup.

Jagody

Spożywanie świeżych owoców wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku. Brytyjscy lekarze stwierdzili, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem