Reklama
Rozwiń

Chleby świata

Trzydniowy Festiwal Chlebów Świata rozpoczął się w Warszawie w pierwszy dzień wiosny.

Aktualizacja: 22.03.2014 15:33 Publikacja: 22.03.2014 15:30

Chleby świata

Foto: materiały prasowe

Można na nim poznać dzieje chleba i różnorodne jego odmiany z wszystkich regionów świata oraz nauczyć się rozróżniać ziarna i mąki. Dowiedzieć się, jak przygotowywali pieczywo rzymianie, a jak piekarze z Chin i Indonezji. A także lepiej poznać współczesne wyroby polskich piekarzy.

Festiwal to nie tylko ekspozycja chlebów świata, ale również prezentacje na żywo wypiekania pieczywa według receptur kultywowanych w Europie, Australii i Oceanii, Chinach, Indonezji, krajach arabskich...

Ludzie wypiekają chleb już od 12 tysięcy lat. Wzmianki o nim znajdują się w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu. Chleb jest jednym z podstawowych składników naszego pożywienia, ale odgrywa także ważna rolę kultowo-symboliczną, o czym mówi m.in. Stary Testament.

Najstarszy chleb, jaki udało się odnaleźć archeologom, pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat. W starożytności był znany w Babilonii, Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim (za czasów Oktawiana Augusta istniało podobno ponad 300 piekarń wytwarzających różne rodzaje chleba).

Wygląd i właściwości chleba zmieniały się w ciągu wieków Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki .

Początkowo bochenki były płaskie i twarde. Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. odkryli, w jaki sposób go spulchnić. To oni ponad przed czteroma tysiącami lat po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie, który ma właściwości spulchniające.

Zakwas robi się prosto. Należy zmieszać wodę z odpowiednią ilością mąki i pozostawić w cieple, aż zacznie fermentować. Jednak w wielu kulturach można znaleźć też inne przepisy, np. w jednym z nich zalecano zagotować wodę z ziołami: chmielem, liściem bobkowym, kminkiem...

Nie brakuje również legendarnych opowieści na temat powstania zakwasu. Jedna z nich mówi, że pewna niewolnica zapomniała o zbożowej papce pozostawionej na słońcu, którą miała użyć do pieczenia placków. Papka zaczęła fermentować i wtedy niewolnica przestraszyła się, że zostanie ukarana za zmarnowanie ciasta. Postanowiła więc mimo wszystko upiec placki, a wówczas okazało się, że są one bardziej pulchne i smaczniejsze niż wcześniejsze.

Słowo chleb jest zapożyczeniem z języka starogermańskiego – hlaiba, starogockie hlaifs, staroislandzkie hleifr.

Współcześnie rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i witaminową.

Na festiwalu będą nie tylko słynne chleby, jak np. litewski, ale także np. chleb kosmonautów, pity, ciabatty, czy rogale świętomarcińskie.

MK

Festiwal Chlebów Świata trwa do 23 marca.

Miejsce: Zespół Szkół im. Wł. Grabskiego, ul. Ratuszowa 13 w Warszawie;

Więcej na stronie: festiwalchlebow.pl

Można na nim poznać dzieje chleba i różnorodne jego odmiany z wszystkich regionów świata oraz nauczyć się rozróżniać ziarna i mąki. Dowiedzieć się, jak przygotowywali pieczywo rzymianie, a jak piekarze z Chin i Indonezji. A także lepiej poznać współczesne wyroby polskich piekarzy.

Festiwal to nie tylko ekspozycja chlebów świata, ale również prezentacje na żywo wypiekania pieczywa według receptur kultywowanych w Europie, Australii i Oceanii, Chinach, Indonezji, krajach arabskich...

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem