Polsko-turecki Cook for Book

Niekonwencjonalny multikulturowy projekt z dziedziny food design realizują szefowie kuchni z Poznania i Stambułu z okazji obchodów 600-lecia polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych.

Publikacja: 10.07.2014 16:08

Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni

Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni Concordia Taste - Tomek Trąbski.

Foto: materiały prasowe

Autorski pomysł „Cook for Book - Poland and Turky by food" zgłosiła do programu rocznicowych obchodów, któremu patronuje Instytut Adama Mickiewicza, restauracja Concordia Taste, działająca w poznańskiej Concordii Design. W efekcie kucharze polscy i tureccy pracują obecnie nad stworzeniem wspólnego albumu kulinarnego. Przygotowują kilkanaście przepisów, które będą fuzją polskich i tureckich smaków.

Przypominają przy tym, że Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji: Wschodu i Zachodu, co kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów, ale pozwala też znaleźć wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.

Projekt dzieli się na dwa etapy. Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni Concordia Taste - Tomek Trąbski. Odwiedzając restauracje w Stambule, wymieniali doświadczenia z tureckimi mistrzami w tej dziedzinie.

Od 10 lipca zaczyna się etap drugi w Poznaniu. Teraz tureccy szefowie kuchni, którzy przybyli do Polski, zgłębiają tajniki polskiej kuchni i szukają inspiracji do tworzenia multikulturowych przepisów. Program tej wizyty jest bardzo bogaty. Znajduje się w nim m.in. rowerowa wycieczka śladami najsmaczniejszych miejsc w Poznaniu. Jej trasa prowadzi przez warzywne targi i rynki oraz modne kawiarnie i slowfoodowe knajpki. W planie są też wizyty u lokalnych wytwórców nabiału i wędlin, pozwalające poznać tradycyjne metody serowarskie i wędzenia. Będzie to też okazja do nauki nowych dla tureckich gości metod nadawania smaku i przechowywania żywności - przez peklowanie i marynowanie, które w naszym kraju stosowane są powszechnie. Odbędzie się również wycieczka do hodowli ryb słodkowodnych i polowanie na dzika.

Podczas wspólnych spotkań przy stole będą serwowane polskie produkty: sery, pieczywo, wędliny, masło (w tureckiej kuchni nieznane). Jednocześnie obie strony będą dyskutować o inspiracjach i wpływach tureckich w kuchni polskiej, zarówno współczesnej, jak i dawnej. Nie zabraknie i praktycznych zajęć, obejmujących naukę gotowania „po polsku" z produktów dostępnych i w Polsce i w Turcji. A zarazem będzie to okazja do przetestowania opracowanych wspólnie polsko-tureckich przepisów, które znajdą się w kulinarnej publikacji.

Premiera przygotowywanego albumu kulinarnego nastąpi w listopadzie podczas Istambul Design Biennale. Publikacja w języku angielskim i tureckim nie będzie typową książką kucharską, lecz opisem fascynujących, międzykulturowych spotkań i wykreowanych nowych smaków.

Monika Kuc

Autorski pomysł „Cook for Book - Poland and Turky by food" zgłosiła do programu rocznicowych obchodów, któremu patronuje Instytut Adama Mickiewicza, restauracja Concordia Taste, działająca w poznańskiej Concordii Design. W efekcie kucharze polscy i tureccy pracują obecnie nad stworzeniem wspólnego albumu kulinarnego. Przygotowują kilkanaście przepisów, które będą fuzją polskich i tureckich smaków.

Przypominają przy tym, że Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji: Wschodu i Zachodu, co kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów, ale pozwala też znaleźć wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem