Polsko-turecki Cook for Book

Niekonwencjonalny multikulturowy projekt z dziedziny food design realizują szefowie kuchni z Poznania i Stambułu z okazji obchodów 600-lecia polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych.

Publikacja: 10.07.2014 16:08

Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni

Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni Concordia Taste - Tomek Trąbski.

Foto: materiały prasowe

Autorski pomysł „Cook for Book - Poland and Turky by food" zgłosiła do programu rocznicowych obchodów, któremu patronuje Instytut Adama Mickiewicza, restauracja Concordia Taste, działająca w poznańskiej Concordii Design. W efekcie kucharze polscy i tureccy pracują obecnie nad stworzeniem wspólnego albumu kulinarnego. Przygotowują kilkanaście przepisów, które będą fuzją polskich i tureckich smaków.

Przypominają przy tym, że Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji: Wschodu i Zachodu, co kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów, ale pozwala też znaleźć wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.

Projekt dzieli się na dwa etapy. Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni Concordia Taste - Tomek Trąbski. Odwiedzając restauracje w Stambule, wymieniali doświadczenia z tureckimi mistrzami w tej dziedzinie.

Od 10 lipca zaczyna się etap drugi w Poznaniu. Teraz tureccy szefowie kuchni, którzy przybyli do Polski, zgłębiają tajniki polskiej kuchni i szukają inspiracji do tworzenia multikulturowych przepisów. Program tej wizyty jest bardzo bogaty. Znajduje się w nim m.in. rowerowa wycieczka śladami najsmaczniejszych miejsc w Poznaniu. Jej trasa prowadzi przez warzywne targi i rynki oraz modne kawiarnie i slowfoodowe knajpki. W planie są też wizyty u lokalnych wytwórców nabiału i wędlin, pozwalające poznać tradycyjne metody serowarskie i wędzenia. Będzie to też okazja do nauki nowych dla tureckich gości metod nadawania smaku i przechowywania żywności - przez peklowanie i marynowanie, które w naszym kraju stosowane są powszechnie. Odbędzie się również wycieczka do hodowli ryb słodkowodnych i polowanie na dzika.

Podczas wspólnych spotkań przy stole będą serwowane polskie produkty: sery, pieczywo, wędliny, masło (w tureckiej kuchni nieznane). Jednocześnie obie strony będą dyskutować o inspiracjach i wpływach tureckich w kuchni polskiej, zarówno współczesnej, jak i dawnej. Nie zabraknie i praktycznych zajęć, obejmujących naukę gotowania „po polsku" z produktów dostępnych i w Polsce i w Turcji. A zarazem będzie to okazja do przetestowania opracowanych wspólnie polsko-tureckich przepisów, które znajdą się w kulinarnej publikacji.

Premiera przygotowywanego albumu kulinarnego nastąpi w listopadzie podczas Istambul Design Biennale. Publikacja w języku angielskim i tureckim nie będzie typową książką kucharską, lecz opisem fascynujących, międzykulturowych spotkań i wykreowanych nowych smaków.

Monika Kuc

Autorski pomysł „Cook for Book - Poland and Turky by food" zgłosiła do programu rocznicowych obchodów, któremu patronuje Instytut Adama Mickiewicza, restauracja Concordia Taste, działająca w poznańskiej Concordii Design. W efekcie kucharze polscy i tureccy pracują obecnie nad stworzeniem wspólnego albumu kulinarnego. Przygotowują kilkanaście przepisów, które będą fuzją polskich i tureckich smaków.

Przypominają przy tym, że Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji: Wschodu i Zachodu, co kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów, ale pozwala też znaleźć wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Świąteczne prezenty, które doceniają pracowników – i które pracownicy docenią
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"