Autorski pomysł „Cook for Book - Poland and Turky by food" zgłosiła do programu rocznicowych obchodów, któremu patronuje Instytut Adama Mickiewicza, restauracja Concordia Taste, działająca w poznańskiej Concordii Design. W efekcie kucharze polscy i tureccy pracują obecnie nad stworzeniem wspólnego albumu kulinarnego. Przygotowują kilkanaście przepisów, które będą fuzją polskich i tureckich smaków.
Przypominają przy tym, że Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji: Wschodu i Zachodu, co kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów, ale pozwala też znaleźć wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.
Projekt dzieli się na dwa etapy. Najpierw w podróż kulinarną do Turcji wyruszyli polscy restauratorzy, którym przewodził szef kuchni Concordia Taste - Tomek Trąbski. Odwiedzając restauracje w Stambule, wymieniali doświadczenia z tureckimi mistrzami w tej dziedzinie.
Od 10 lipca zaczyna się etap drugi w Poznaniu. Teraz tureccy szefowie kuchni, którzy przybyli do Polski, zgłębiają tajniki polskiej kuchni i szukają inspiracji do tworzenia multikulturowych przepisów. Program tej wizyty jest bardzo bogaty. Znajduje się w nim m.in. rowerowa wycieczka śladami najsmaczniejszych miejsc w Poznaniu. Jej trasa prowadzi przez warzywne targi i rynki oraz modne kawiarnie i slowfoodowe knajpki. W planie są też wizyty u lokalnych wytwórców nabiału i wędlin, pozwalające poznać tradycyjne metody serowarskie i wędzenia. Będzie to też okazja do nauki nowych dla tureckich gości metod nadawania smaku i przechowywania żywności - przez peklowanie i marynowanie, które w naszym kraju stosowane są powszechnie. Odbędzie się również wycieczka do hodowli ryb słodkowodnych i polowanie na dzika.
Podczas wspólnych spotkań przy stole będą serwowane polskie produkty: sery, pieczywo, wędliny, masło (w tureckiej kuchni nieznane). Jednocześnie obie strony będą dyskutować o inspiracjach i wpływach tureckich w kuchni polskiej, zarówno współczesnej, jak i dawnej. Nie zabraknie i praktycznych zajęć, obejmujących naukę gotowania „po polsku" z produktów dostępnych i w Polsce i w Turcji. A zarazem będzie to okazja do przetestowania opracowanych wspólnie polsko-tureckich przepisów, które znajdą się w kulinarnej publikacji.