Reklama

Fragmenty „Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska 2015”

Co tydzień na rp.pl będziemy prezentować kilka wartych uwagi restauracji z „Żółtego Przewodnika". Dziś kuchnia polska.

Aktualizacja: 16.07.2015 23:37 Publikacja: 16.07.2015 21:00

Fragmenty „Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska 2015”

Foto: 123RF

Dwór Sieraków
Szef kuchni Janusz Fic

Janusz Fic to szef z nie lada stażem. Zdobywał umiejętności i doświadczenie w najlepszych krakowskich restauracjach, by w połowie 2013 roku objąć we władanie kuchnię Dworu Sieraków.

Dwór znajduje się w Beskidzie Wyspowym, w pięknej lesistej okolicy. Ma kilkusetletnią historię i jest świeżo odrestaurowany.

Jak na nobliwe miejsce przystało, szef kuchni serwuje gościom starannie przyrządzone dania w nader eleganckiej oprawie. W karcie znajdują się potrawy z pieczołowicie dobranych składników, pochodzących w większości od okolicznych dostawców – wszyscy są wymienieni na pierwszej stronie menu.

Warto tu skosztować ślimaków: przyrządzone na białym winie z dodatkiem rakowego bisque, pomidorów i masła czosnkowego są jędrne i aromatyczne. Nie gorzej wypada aksamitna zupa rakowa, nalewana z wazy na oczach gości. Mocną pozycję w karcie stanowią również dania główne: sznycel cielęcy z ziemniakami z koperkiem i mizerią oraz filet z kaczki z żurawiną.

Reklama
Reklama

Ciekawym uzupełnieniem menu są dania wegetariańskie. Dzięki nim jarosze nie pozostaną głodni, jednak mięsożerców zachęcamy zdecydowanie do skupienia się na wcześniejszej części menu.

PSST! Dwór Sieraków należy do Domu Wina, stąd tutejsze piwniczki pełne są płynnych skarbów. Produkuje też własne wódki.
13/20
Polska/Elegancka

Sieraków 233 32-410 Dobczyce
tel. 609 007 337
www.dworsierakow.pl
Czynne codziennie 13.00–21.00
Płatność kartą Visa MC AmEx

Średnie ceny:
przystawka 25 zł
danie główne 36 zł
deser 20 zł

Signature
Szef kuchni Wojciech Kilian

Wojciech Kilian pracował z Wojciechem Modestem Amaro w warszawskim Amber Roomie i z Michelem Moranem w (również stołecznym) Bistro de Paris. Tu prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej.

Reklama
Reklama

Signature mieści się w obleganym przez restauratorów rejonie Warszawy – przy ul. Poznańskiej, w hotelu H15 Boutique. Pieczołowicie odnowiona stara kamienica, dawna siedziba ambasady radzieckiej, kusi, by zajrzeć do środka. W każdej z trzech sal wystrój jest inny, jednak tworzy harmonijną całość. Nic dziwnego, że w 2013 roku Signature wygrała konkurs Warsaw Best Restaurant Design w kategorii „Restauracja hotelowa".

Menu zróżnicowane. Są rzeczy proste, jak placki ziemniaczane z kurkami czy pierogi z pieczoną kaczką, oraz wyrafinowane, np. cielęcina duszona w sosie marsala czy filet z perliczki w sosie z kindziuka. Wybór głównych dań nieduży: wołowina, cielęcina, drób (perliczka) i ryby (sardynki, gładzica). Ozorki cielęce są zrobione na słodko, z orzechami i rodzynkami, i podane z kluskami śląskimi. Z deserów na uwagę zasługuje mille-feuille z kremem pralinkowym, w którym łagodnie skontrastowano kwasowość i słodycz.

PSST! Po uczcie przenieśmy się na osłonięte szklanym dachem patio: zasiądźmy w wygodnych designerskich fotelach i rozkoszujmy się widokiem starej zabudowy Warszawy.

12,5/20
Polska/Romantyczna

ul. Poznańska 15 00-680 Warszawa
tel. 22 553 87 55
www.signaturerestaurant.pl
Czynne codziennie: 7.00–11.30 (śniadania), 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC AmEx

Średnie ceny:

Reklama
Reklama

przystawka 25 zł
danie główne 55 zł
deser 23 zł

Stary Dom
Szef kuchni Rafał Kowalczyk

Lokal mieści się na Mokotowie, przy jednej z głównych arterii miasta; jest łatwo dostępny zarówno dla gości zmotoryzowanych, jak i tych bez pojazdów.

Wystrój wnętrz jest dobrze przemyślany. Folkowe dekoracje, rustykalne meble, lniane tkaniny, ciepłe oświetlenie z lamp „jak u babci" – wszystko to tworzy przytulne miejsce o przyjaznym, wesołym, swobodnym klimacie. Duże, wysokie pomieszczenia dają poczucie przestrzeni. Przy pełnej sali może to jednak potęgować wrzawę i przeszkadzać w swobodnej rozmowie. Familiarna atmosfera Starego Domu zachęca do biesiadowania w większych grupach. Przyciąga też obcokrajowców.

Kuchnia Starego Domu pasuje do jego stylu – tradycyjna, rodzima, swojska. Serwowane dania to typowe polskie przysmaki w doskonałym wykonaniu. Popisowym daniem szefa kuchni jest królik duszony w sosie musztardowym. Kruche, soczyste mięso znakomicie komponuje się z gęstym sosem i miękkimi, domowymi kopytkami.

Reklama
Reklama

Każdy, kto lubi polską kuchnię lub dopiero chciałby ją poznać, znajdzie tutaj jej dobry i smakowity przykład.

PSST! Obok restauracji jest cukiernia tych samych właścicieli. Jeśli po kolacji deser już się nie zmieści, można tu kupić znakomite tradycyjne ciasta i ciasteczka na wynos.

12,5/20
Polska/Rodzinna

ul. Puławska 104/106 02-620 Warszawa
tel. 22 646 42 08
www.restauracjastarydom.pl
Czynne codziennie 12.00–23.30
Płatność kartą Visa MC AmEx

Średnie ceny:
przystawka 29 zł
danie główne 39 zł
deser 20 zł

Reklama
Reklama

Morellino
Szef kuchni Marian Frankowski

Marian Frankowski prowadzi kuchnię tego miejsca od lat. Skupia się na wyszukiwaniu najlepszych produktów oraz starannym zestawianiu smaków i doborze kuchennych metod. Unika technik molekularnych.

Morellino to część hotelu Spa Głęboczek nieopodal Brodnicy. Obiekt jest ciekawy: zachwyca lokalizacja (Pojezierze Brodnickie) oraz okalająca posiadłość winnica. To idealne miejsce na wypoczynek połączony z biesiadą.

Karta składa się z polskich dań z autorskim rysem szefa kuchni. Lista dostawców ozdabia menu, odkrywając pochodzenie używanych tu mięs i serów. Wszystkie potrawy i dodatki robione są na miejscu: restauracja kręci lody o różnych smakach i codziennie wypieka chleb. Latem można trafić na chłodnik z botwinki, w którym smak tradycyjnych składników został podkręcony świeżo startym zielonym jabłkiem.

Na szczególną uwagę zasługuje karta win. Pomagał ją układać znany warszawski enolog i kupiec winny Robert Mielżyński. Jako że w Głęboczku jest winnica, właściciele mają sentyment do polskiego wina, które w tutejszej piwnicy zajmuje poczesne miejsce. Przebojem są trunki z Winnicy Płochockich – państwo Płochoccy należą do rodziny właścicieli Głęboczka.

Reklama
Reklama

PSST! W powolnym odkrywaniu uroków tego miejsca pomaga nader niespieszna obsługa.

13/20
Polska/Rodzinna

Wielki Głęboczek 1 87-313 Wielki Głęboczek
tel. 56 493 51 19
www.gleboczek.pl
Czynne pon.–pt. 7.00–22.00, sob.–niedz. 8.00–22.00
Płatność kartą Visa MC AmEx

Średnie ceny:

przystawka 33 zł
danie główne 67 zł
deser 22 zł

Pałac Tłokinia
Szef kuchni Andrzej Klimek

Andrzej Klimek pracuje tutaj od kilku lat. To szef młody, ale już ze sporym doświadczeniem. W Pałacu łączy kuchnię europejską, polską i wielkopolską.

Pałac, w którym mieści się restauracja, przed wojną należał do rodziny Chrystowskich. Ignacy Chrystowski (1882–1938) był posłem na Sejm RP. Przyjaźnił się z Romanem Dmowskim, który często gościł w Tłokini. Obiekt odrestaurowano: zachowano przedwojenny styl, meble i dekoracje (np. stare fotografie) również do niego nawiązują.

Kuchnia jest delikatna i wysublimowana, bez udziwnień. Używa się w niej świeżych produktów wysokiej jakości (mięso, wędliny, warzywa) głównie od lokalnych dostawców. Warto posmakować zupy grzybowej na karmelu z lanymi kluskami. Świetnie smakuje też filet z kurczaka poché-grillé (delikatnie ugotowany, a potem krótko przypieczony na grillu) w pistacjowej skorupce, podany ze szpinakowymi tortellini i sosem tymiankowym. Menu zawiera też potrawy przygotowane wedle przepisów żony Ignacego Chrystowskiego, Zofii. Tu zwraca uwagę delikatny cielęcy kotlet mielony, podany z buraczkami i ziołowym purée ziemniaczanym. Obsługa ma wiedzę nie tylko o serwowanych daniach, ale też historyczną na temat pałacu oraz jego poprzednich mieszkańców. I chętnie się nią dzieli.

PSST! Karta zmienia się z wraz z porami roku, ale może uda wam się trafić na chłodnik z wędzonymi malinami.

13,5/20
Polska/Elegancka

ul. Kościelna 46 62-860 Tłokinia Kościelna
tel. 533 353 313
www.palac-tlokinia.pl
Czynne pon.–czw. 12.00–22.00 pt.–niedz. 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC

Średnie ceny:
przystawka 28 zł
danie główne 33 zł
deser 19 zł

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama