To kolacja na 88 rąk, która odbyła się tydzień temu w restauracji Cucina. I wbrew pozorom wcale nie wielkość obsady kuchni robi tu wrażenie, ale misja tego spektaklu – akcja dobroczynna. Wszyscy gotujący dzień wcześniej zarejestrowali się jako dawcy szpiku, a dochód z kolacji i towarzyszących jej licytacji przeznaczono na wsparcie Fundacji Anny Wierskiej Dar Szpiku.
Spiritus movens tego przedsięwzięcia był Ernest Jagodziński, laureat nagrody Szefa Jutra Regionu Wielkopolska i Dolny Śląsk przyznanej przez „Żółty Przewodnik" Gault & Millau. Zebrał on w swojej restauracji kilku kulinarnych asów: Adama Woźniaka z gdańskiego Dworu Oliwskiego, Artura Skotarczyka, szefa kuchni poznańskiej Mugi, świeżo upieczonego zdobywcę tytułu Szefa Roku tego regionu, oraz jednego z najlepszych polskich cukierników – Tomasza Dekera. Razem dali popis kulinarnych umiejętności, ludzkiej wrażliwości i solidarności. Sama kolacja była wzruszająca. Pełna sala, koncert, wystudiowane dania, precyzyjnie dobrane pairingi. A wszystko to w atmosferze podniosłej, a jednocześnie serdecznej i przyjacielskiej.