Reklama
Rozwiń

Smak to za mało

Specjalnych kolacji organizowanych przez szefów w całej Polsce jest coraz więcej. Jednak ostatniego wydarzenia zorganizowanego w Poznaniu długo nikt nie przebije!

Aktualizacja: 23.06.2016 23:49 Publikacja: 23.06.2016 20:35

Smak to za mało

Foto: Flash Group/Błażej Pszczółkowski

To kolacja na 88 rąk, która odbyła się tydzień temu w restauracji Cucina. I wbrew pozorom wcale nie wielkość obsady kuchni robi tu wrażenie, ale misja tego spektaklu – akcja dobroczynna. Wszyscy gotujący dzień wcześniej zarejestrowali się jako dawcy szpiku, a dochód z kolacji i towarzyszących jej licytacji przeznaczono na wsparcie Fundacji Anny Wierskiej Dar Szpiku.

Spiritus movens tego przedsięwzięcia był Ernest Jagodziński, laureat nagrody Szefa Jutra Regionu Wielkopolska i Dolny Śląsk przyznanej przez „Żółty Przewodnik" Gault & Millau. Zebrał on w swojej restauracji kilku kulinarnych asów: Adama Woźniaka z gdańskiego Dworu Oliwskiego, Artura Skotarczyka, szefa kuchni poznańskiej Mugi, świeżo upieczonego zdobywcę tytułu Szefa Roku tego regionu, oraz jednego z najlepszych polskich cukierników – Tomasza Dekera. Razem dali popis kulinarnych umiejętności, ludzkiej wrażliwości i solidarności. Sama kolacja była wzruszająca. Pełna sala, koncert, wystudiowane dania, precyzyjnie dobrane pairingi. A wszystko to w atmosferze podniosłej, a jednocześnie serdecznej i przyjacielskiej.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta