Piękno widelca i trawy

Rośnie nowa dziedzina badań – estetyka codzienności. Przyciąga uwagę filozofów.

Aktualizacja: 08.12.2016 20:24 Publikacja: 08.12.2016 17:49

Piękno widelca i trawy

Foto: shutterstock

Piękno się upowszechnia, widać je na każdym kroku na co dzień, nie tylko od święta. Żeby obcować z pięknymi przedmiotami, nie trzeba koniecznie chadzać do muzeum, piękne są sztućce na codziennym stole, samochody, buty, książki, damskie torebki, siekiery, wieczne pióra. Codzienne piękno osiągnęło takie natężenie, że wzbudza zainteresowanie uczonych.

Na przykład dr Adam Andrzejewski z Wydziału Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego spostrzegł – a z kolei to jego spostrzeżenie dostrzegł serwis PAP Nauka w Polsce – że ostatnie lata to czas renesansu zmysłów smaku, zapachu i dotyku. Do tej pory ze sztuką łączono doświadczenia związane ze wzrokiem i słuchem. Tymczasem w przypadku skomplikowanych form gastronomicznych zmysły zapachu i dotyku mają równie ważną rolę jak te dwa tradycyjnie uprzywilejowane zmysły, a wszystkie razem wynoszą pod niebiosa piękno dnia codziennego na talerzu.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"