Ekspres poleciał na orbitę wraz z Włoszką Samanthą Cristoforetti. Astronautka jest kapitanem lotnictwa włoskiego. Stała się nie tylko pierwsza Włoszką, która poleciała w kosmos, ale także pierwszą, która umożliwiła delektowanie się espresso w stanie nieważkości.

Wraz z Cristoforetti na stację przybyli Amerykanin Terry Virts i Rosjanin Anton Szkaplerow. Cała trójka pozostanie na pokładzie stacji do maja.

Ważąca 22 kilogramy maszyna ISSpresso została zaprojektowana przez producenta najsłynniejszej włoskiej kawy Lavazza przy współpracy firmy Argotec, która specjalizuje się w produkcji żywności dla astronautów. Do sporządzania napoju służą specjalne kapsułki z kawą, która nic nie traci ze swego aromatu w warunkach mikrograwitacji. Zapewnienie prawidłowego strumienia kawy było jednym z największych wyzwań jakie musieli pokonać konstruktorzy.

— ISSspresso jest osiągnięciem technologicznym spełniającym wymagania techniczne i bezpieczeństwa określone przez włoską agencje kosmiczną — podkreśla David Avino, dyrektor generalny firmy Avino.