Dlaczego należy wydawać paragon fiskalny, a nie kelnerski

W komunikacie z 18 lipca 2017 r. Ministerstwo Finansów wyjaśniało, jakie są zasady wydawania paragonów fiskalnych w branży gastronomicznej oraz jakie obowiązki spoczywają na przedsiębiorcy i jego pracownikach.

Aktualizacja: 13.08.2017 20:30 Publikacja: 12.08.2017 11:59

Dlaczego należy wydawać paragon fiskalny, a nie kelnerski

Foto: Fotolia.com

Resort przestrzegał też przed konsekwencjami, które grożą za niestosowanie się do przepisów prawa i zapowiedzieliśmy kontrole prawidłowości fiskalizacji obrotu w gastronomii.

Kontrole takie zostały rzeczywiście przeprowadzone. Ich efektem, w ciągu zaledwie jednego dnia w centrum Warszawy, było wymierzenie grzywien o wartości kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Matura i egzamin ósmoklasisty
Matura i egzamin ósmoklasisty 2025 z "Rzeczpospolitą" i WSiP
Prawo drogowe
Ważny wyrok ws. płatnego parkowania. Sąd: nie można nakładać kar za spóźnienie
Oświata i nauczyciele
Nauczyciele nie ruszyli masowo po pieniądze za nadgodziny. Dlaczego?
Prawo w Polsce
Jak zmienić miejsce głosowania w wyborach prezydenckich 2025?
Prawo drogowe
Ważny wyrok dla kierowców i rowerzystów. Chodzi o pierwszeństwo
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem