Kuchnia+ Food Film Fest

W piątek rozpoczyna się Kuchnia+ Food Film Fest. Szósta edycja imprezy gromadzącej miłośników kulinariów i filmów dokumentalnych odbędzie się w pięciu miastach: Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Poznaniu i Krakowie.

Aktualizacja: 21.11.2014 17:05 Publikacja: 21.11.2014 13:57

Kuchnia+ Food Film Fest

Kuchnia+ Food Film Fest

Foto: materiały prasowe

Widzowie będą mogli wybierać spośród 13. filmów. Jednym z tegorocznych hitów ma być szwedzki dokument „Uczta" przedstawiający historie foodies, czyli maniakalnych smakoszy, którzy w poszukiwaniu niebanalnych doznań smakowych wyruszają w podróże – nie tylko dalekie, ale i bardzo kosztowne.

Ich hobby są wyprawy szlakiem trzygwiazdkowych restauracji pomieszczonych w słynnym przewodniku Michelina. Ważniejszy niż towarzystwo jest dla nich smak i wygląd unikatowych potraw, bo bez cienia żalu zasiadają w restauracjach samotnie do ich spożywania. Ale najpierw, oczywiście – fotografują dania... Jest i taki chwat, który odbył już pielgrzymki do 108. restauracji wyróżnionych najwyższą kulinarną klasą. Pozostała mu jeszcze jedna – ostatnia – i jego pobyt w tym miejscu – obejrzą widzowie.

Każdy z trzech dni przeglądu poświęcony jest innej tematyce. W pierwszym pod hasłem „Społeczeństwo" zaprezentowane zostaną dokumenty dociekające czym dziś jest jedzenie. Film „Zdrowy jak jogurt?" pokaże kulisy powstawania tego produktu pozostawiając widzom decyzję o zasadności jego spożywania „dla zdrowia". „Ziarno niezgody" przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno, a „Food chains. Rolnik czy niewolnik?" spróbuje odpowiedzieć na tytułowe pytanie.

W sobotę sekcja „Kultura kulinarna" da okazję do poznania egzotycznych kuchni. „Ddashi - esencja Japonii" opowie o bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup, a „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni" o shoyu powszechnie znanym jest jako sos sojowy.

Ciekawie zapowiada się dokument „Cook it raw 2013 – charleston", którego twórcy zarejestrowali spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia odkrywających kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Zaś namiastkę wyprawy do krainy wysublimowanych smaków będzie można odbyć za sprawą filmu „El celler de can roca - za kulisami najlepszej restauracji świata".

Więcej szczegółów na temat filmów i imprez towarzyszących na stronie www.kuchniaplus.pl/fff.

Małgorzata Piwowar

Widzowie będą mogli wybierać spośród 13. filmów. Jednym z tegorocznych hitów ma być szwedzki dokument „Uczta" przedstawiający historie foodies, czyli maniakalnych smakoszy, którzy w poszukiwaniu niebanalnych doznań smakowych wyruszają w podróże – nie tylko dalekie, ale i bardzo kosztowne.

Ich hobby są wyprawy szlakiem trzygwiazdkowych restauracji pomieszczonych w słynnym przewodniku Michelina. Ważniejszy niż towarzystwo jest dla nich smak i wygląd unikatowych potraw, bo bez cienia żalu zasiadają w restauracjach samotnie do ich spożywania. Ale najpierw, oczywiście – fotografują dania... Jest i taki chwat, który odbył już pielgrzymki do 108. restauracji wyróżnionych najwyższą kulinarną klasą. Pozostała mu jeszcze jedna – ostatnia – i jego pobyt w tym miejscu – obejrzą widzowie.

Film
„28 lat później”. Powrót do pogrążonej w morderczej pandemii Wielkiej Brytanii
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Film
Rekomendacje filmowe: Wchodzenie w życie nigdy nie jest łatwe
Film
Kryzys w polskiej kinematografii. Filmowcy spotkają się z ministrą kultury
Film
Najbardziej oczekiwany serial „Sto lat samotności” doczekał się premiery
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Film
„Emilia Perez” z największą liczbą nominacji do Złotego Globu