Reklama
Rozwiń

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Szwajcarski koncern Nestle poinformował, że nie będzie już produkować batoników czekoladowych o niższej zawartości cukru. Popyt na "zdrowe" batoniki Milkybar Wowsomes okazał się zbyt mały.

Aktualizacja: 14.02.2020 13:33 Publikacja: 14.02.2020 12:28

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Foto: Bloomberg

ula

W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.

Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Ekonomia
Nowe czasy wymagają nowego podejścia
Ekonomia
Pacjenci w Polsce i Europie zyskali nowe wsparcie
Ekonomia
Sektor usług biznesowych pisze nową strategię wzrostu
Ekonomia
Odporność samorządów ma kluczowe znaczenie dla państwa
Patronat Rzeczpospolitej
Naukowcy też zadbają o bezpieczeństwo polskiego przemysłu obronnego