Grupa Żywiec w browarach wareckim i żywieckim do ogrzewania wykorzystuje biogaz. – Oprócz aspektów ekologicznych jest to dla nas także darmowa energia – mówi rzecznik Sebastian Tołwiński.
W procesie oczyszczania ścieków produktem ubocznym jest metan. Firma go odzyskuje i zasila kotły grzewcze. Dzięki temu 5 – 7 proc. energii cieplnej w zakładach pochodzi z własnego źródła.
Kiedy pięć lat temu w Warce wykorzystywano ciepło z kotłowni węglowej, zużycie energii wynosiło 200 MJ na 1 hektolitr produkowanego piwa. Teraz średnie zużycie energii cieplnej w grupie jest ponad trzy razy niższe. Kotłownie węglowe wymieniono na gazowo--olejowe, co pozwoliło na ograniczenie emisji dwutlenku węgla z 20 tys. do 8 tys. ton w skali roku. W ciągu ostatnich lat grupa trzykrotnie zmniejszyła też zużycie wody w przeliczeniu na hektolitr piwa. W browarze w Warce zainstalowała pierwszą w kraju filtrację membranową wody. Grupa Heineken stosuje ją tylko w swoich trzech zakładach w Europie.
[ramka][srodtytul]Grupa Żywiec[/srodtytul]
przychody: 3 mld zł