Polska żywność walczy z biurokracją

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność". Wraz z rolnikami, przetwórcami i restauratorami sprzeciwia się regulacjom ograniczającym produkcję i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych.

Publikacja: 05.02.2014 12:44

Polska żywność walczy z biurokracją

Foto: Fotorzepa, Raf Rafał Guz

- Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika - mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź.

Jak dodaje nie ma mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej i poza targami  trafiły zagranicę.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców  zwraca uwagę, że serowarzy, masarze, rolnicy, czy piekarze potrzebują swobody i wolności produkowania. Dlatego rozpoczyna z nimi kampanię, której celem jest uchylenie bezsensownych przepisów i przywrócenie legalności sprzedaży produktów przez rolników i małych producentów bezpośrednio do konsumentów, m.in. na podstawie świadectwa weterynaryjnego.

Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP przekonuje: - Polskim rolnikom, polskim drobnym producentom potrzebny jest nowy pakiet Wilczka. Będziemy dążyli do wyeliminowania z polskiego prawodawstwa ograniczeń działalności gospodarczej przekraczających wymagania UE.

Inicjatorzy kampanii podpisali inicjujący kampanię  manifest, którego pełna treść jest dostępna na stronie www.zostawcie.pl. W środę tuż po południu poparło go 31 osób. Organizatorzy czekają na kolejne podpisy.

- Przygotujemy rozwiązania prawne, które zlikwidują wrogie dobrej żywności przepisy i umożliwią polskim rolnikom i producentom działanie na takich samych warunkach, na jakich działają ich zachodni konkurenci. Zorganizujemy akcje nacisku obywatelskiego na polityków, żeby proponowane rozwiązania stały się obowiązującym prawem – zapowiada Cezary Kaźmierczak.

- Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika - mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź.

Jak dodaje nie ma mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej i poza targami  trafiły zagranicę.

Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku