Na nowej linii produkcyjnej powstają desery owocowe w tubkach pod marką Gerber. Trafiają na rynki polski, a także m.in. do krajów skandynawskich, Rosji, Czech, Szwajcarii, Francji i państw Beneluksu.
– Dzięki tej inwestycji zatrudniliśmy dodatkowych 60 osób. Tubki trafiły do sprzedaży z początkiem lipca. Od tego czasu wyprodukowaliśmy już 5,5 mln sztuk tego produktu, a koniec roku planujemy zamknąć z wynikiem 10 mln sztuk – mówi Paweł Miłkowski, dyrektor zakładu Nestlé Polska w Rzeszowie.
Łącznie w rzeszowskiej fabryce powstaje ponad 100 mln sztuk produktów rocznie. W tym także soki przecierowe Bobo Frut oraz obiady dla niemowląt w słoiczkach. Sprzedawane są w Polsce oraz za granicę, m.in. do Rosji, Finlandii, Izraela i na Ukrainę. Udział eksportu w produkcji sięga 34 proc. Nestlé zatrudnia w Rzeszowie ponad 400 osób. Działa tam także Centrum Badawczo – Rozwojowe firmy z jednym z najnowocześniejszych w Polsce i Europie laboratoriów.