Cena ziarna kakaowego osiągnęła w miniony wtorek poziom 1682 funty za tonę. Tak drogie nie było ono na londyńskiej giełdzie od 22 lat.– Sytuacja na światowym rynku ziarna kakaowego jest niestabilna od wielu miesięcy. W ciągu ostatniego roku zdrożało ono średnio ok. 40 procent – mówi „Rz” Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Na dotychczasowych podwyżkach z pewnością się nie skończy. Analitycy badający rynek ziarna kakaowego prognozują spadek tegorocznej produkcji na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Agencja Reutersa podała, że o ok. 7 proc., poniżej 500 tys. ton, mogą w tym roku zmniejszyć się także dostawy kakao z Indonezji, gdzie zaraza zaatakowała plantacje.
Tymczasem zwiększa się popyt na ziarna kakaowca. Coraz więcej kupują go m.in. Chińczycy i Rosjanie. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) szacuje, że w sezonie 2007/2008 światowy deficyt ziarna wyniesie aż 71 tys. ton.
Wysokie ceny kakao uderzają najbardziej w producentów słodyczy. Wczoraj koncern Cadbury zapowiedział, że w drugiej połowie tego roku jego wyniki mogą być słabsze ze względu na drożejące surowce.
Z rosnącymi kosztami muszą zmierzyć się także polskie firmy. – Nie tylko płacą one więcej za surowce, ale także np. za energię. Wyższe koszty stwarzają ryzyko, że spadnie rentowność producentów słodyczy – podkreśla Piotr Wiśniewski, analityk PTE Bankowy.