Wzrost spożycia chleba wywołany przez spowolnienie gospodarcze był krótkotrwały i nie zatrzymał tendencji spadkowej na rynku tradycyjnego pieczywa – mówi Grzegorz Nowakowski, prezes Instytutu Polskie Pieczywo.
W 2009 r. przeciętny Polak zjadł 59 kg chleba, o 2 kg mniej niż rok wcześniej. Instytut szacuje, że w tym roku spożycie skurczy się o kolejne 1,5 – 2 kg.
– Spadek sprzedaży potęguje wzrost cen spowodowany podwyżkami na rynku mąki – wyjaśnia Andrzej Niewiadomski, współwłaściciel Arnie w Warszawie.
Od początku roku ceny pieczywa zwiększyły się w Polsce średnio o jedną dziesiątą. Instytut Polskie Pieczywo liczy na to, że kolejnych podwyżek w tym roku nie będzie. Powód? Stabilizuje się sytuacja na rynku mąki, głównego surowca wykorzystywanego przez piekarzy.
Jeszcze ok. dekady temu statystyczny Polak zjadał prawie 80 kg chleba, czyli tyle ile obecnie przeciętny Niemiec. Grzegorz Nowakowski obawia się, że rok 2010 nie zakończy chudych lat na polskim rynku chleba.