Reklama

Rosjanie płacą więcej za polską żywność

Wartość eksportu naszych produktów na rynek rosyjski może wynieść w tym roku 4 mld zł. Wejście Rosji do Światowej?Organizacji Handlu ułatwia działalność polskim firmom. Najwięcej wysyłamy na wschód owoców i warzyw, ich produkcja w tym roku wzrosła

Publikacja: 08.11.2011 13:00

Rosjanie płacą więcej za polską żywność

Foto: Fotorzepa, Raf Rafał Guz

Sukcesy eksportu polskiej żywności na wschód w pierwszym półroczu to pokłosie zeszłego, kiepskiego dla rosyjskiego rolnictwa roku. Susza w Rosji odbiła się na produkcji nie tylko zbóż, ale także miała wpływ na niższe zbiory owoców i gorsze wyniki hodowli. Po pierwszym półroczu wartość polskiego eksportu żywności do Rosji jest o 16 proc. wyższa niż rok temu – wyniosła 439 mln euro.

– Polska eksportuje na Wschód duże ilości owoców, warzyw, czerwonego mięsa i słodyczy. W całym roku wartość eksportu polskiej żywności do Rosji może wynieść 800 –900 mln euro – ocenia Andrzej Kalicki, szef zespołu Monitoringu?Zagranicznych?Rynków Rolnych (FAMMU).

Handel stał się łatwiejszy zwłaszcza w ostatnich miesiącach – podkreślają eksporterzy. – Jedną z przyczyn jest z pewnością fakt, że Rosja chce wstąpić do WTO i musi dostosować się do ogólnych warunków handlu stawianych przez tę organizację – ocenia Waldemar Żółcik, prezes firmy Activ, która handluje owocami i warzywami.

Rosjanie zrezygnowali z wprowadzania nowych certyfikatów eksportowych dla owoców i warzyw, o jakich była mowa na początku roku. Dla polskich firm była to ważna decyzja, ponieważ świeże warzywa i owoce stanowią 40 proc. eksportu do Rosji. – Nawet wybuch w Niemczech afery z zatruciem bakterią E. coli nie zachwiał handlem – zauważa Dagmara Długokęcka z FAMMU.

Na wschód eksportujemy głównie warzywa kapustne i cebulowe, a w przypadku owoców – jabłka. Rocznie wysyłamy za granicę 700 – 750 tys. ton jabłek, z czego nawet połowę do?Rosji. I choć niskie ubiegłoroczne zbiory owoców zmniejszyły wolumen eksportu, to przedsiębiorcy odbili to sobie wyższymi cenami. – W tym roku kilogram jabłek wysyłanych na eksport kosztował średnio 0,42 euro, podczas gdy rok temu 0,27 euro – dodaje Długokęcka.

Reklama
Reklama

Sprzedaż słodyczy do Rosji zwiększyła się prawie dwukrotnie w ubiegłym roku i nadal rośnie. Wzrasta eksport mięsa czerwonego, gorzej sytuacja wygląda w przypadku nabiału.

– Klient rosyjski jest wymagający, odbiorcy kładą bardzo duży nacisk na spełnienie wymogów sanitarnych. Potencjał rynku jest bardzo duży, ale liczy się jakość produktów – ocenia Roman Miler, wiceprezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.

Rosja coraz bardziej stawia na uniezależnienie się od importu żywności, co widać zwłaszcza w przypadku mięsa drobiowego, a także sektora mleczarskiego. ?Powstają ogromne zakłady spożywcze. Ale, jak podkreślają eksperci, taki model produkcji nie jest możliwy w przypadku owoców i warzyw. Trudno będzie więc Rosjanom uniezależnić się od ich importu, a Polska jest tu naturalnym partnerem. – Handel jest jednak coraz trudniejszy, a marże coraz niższe – tłumaczy Waldemar Żółcik.

Rosja podpisuje umowę o przyjęciu do Światowej Organizacji Handlu 10 listopada.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki m.kozmana@rp.pl

Biznes
Ostrzeżenie szefa NATO, eksport polskich kosmetyków i cła Meksyku na Chiny
Biznes
Nowa Jałta, czyli nieznane szczegóły planu Donalda Trumpa
Materiał Promocyjny
Polska jest dla nas strategicznym rynkiem
Biznes
MacKenzie Scott rozdaje majątek. Była żona Bezosa przekazała ponad 7 mld dolarów
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Biznes
Bruksela pod presją, kredyty Polaków i bariery handlowe w UE
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama