Należąca do grupy Drosed firma przeszła kontrolę niezależnej jednostki certyfikującej  i otrzymał certyfikat w zakresie produkcji, rozbioru, uboju i dystrybucji młodej polskiej gęsi owsianej w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP – podała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), autor systemu QAFP.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2009 roku. O uczestnictwo w nim i znak mogą ubiegać się producenci mięsa wieprzowego, mięsa z piersi kurczaka, indyka i gęsi, a także wędlin.

Obecnie w systemie QAFP działa 16 firm. Znak ten -  jak pokazują badania, na które powołuje się UPEMI - zna 8 proc. konsumentów w naszym kraju.

QAFP nie jest jedynym systemem jakości obowiązującym w Polsce. Związek Polskie Mięso rozwija system certyfikacji PQS, a Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego - QMP.