Zestawienie najlepiej sprzedających się whisky w barach na świecie przygotował branżowy magazyn „Drinks International". Zrobił je w oparciu o typy 100 z 250 barów, które zostały wskazane w konkursie na najlepsze lokale 2013 roku.
Liderem został Maker's Mark - burbon, który powstaje Loretto w stanie Kentucky. Produkuje go oddział firmy Beam Inc., właściciel marki Jim Beam. Za 16 mld dolarów kupił ją ostatnio, wraz z marką Maker's Mark japoński koncern Suntory Holdings.
Drugie miejsce zestawienia najlepiej sprzedających się whisky w barach zajmuje Jack Daniel's, whiskey należąca do firmy Brown-Forman. Trzecie miejsce zdobył burbon Four Roses. Od 2002 r. jego właścicielem jest japoński Kirin Brewery.
Niemal wszystkie marki, które trafiły do pierwszej dziesiątki pochodzą z USA. Wyjątkiem jest japońska marka Hakushu. Dlaczego nie ma tam szkockiej whisky ? „Drinks International" tłumaczy, że ma to związek z tradycją serwowania w barach koktajli w oparciu o amerykańską whiskey i burbona.