Aktualizacja: 03.11.2016 19:19 Publikacja: 03.11.2016 18:25
Foto: Rzeczpospolita
Dla Neel Burton i Jamesa Flewellena, autorów słynnej książki „The Concise Guide to Wine & Blind Tasting" to napój, który: „zawiera śladowe ilości wielu kwasów organicznych, estrów, cukrów, alkoholi i innych cząsteczek. Tak naprawdę, wino jest jednym z najbardziej złożonych napojów: produktem danej gleby, klimatu i rocznika, przetworzonym przez grzyby w procesie prowadzonym według określonej kultury, wizji oraz czyichś konkretnych umiejętności". Wygląda więc na to, że istnieje praktycznie nieograniczona liczba kombinacji tego trunku. Niektórzy twierdzą wręcz, że nie ma dwóch identycznie smakujących butelek wina. Dziś sprawdzimy, co wychodzi z następującej układanki: szczep garnacha, klimat hiszpańskiej Aragonii i 70 lat winiarskiego doświadczenia.
Przeglądy filmów, transmisje spektakli teatralnych i operowych, pokazy plenerowe – na wakacje stołeczne kina prz...
4 czerwca w siedzibie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie odbyła się Gala Finałowa 18. edycji konkurs...
Panoramiczna wystawa stu lat sztuki rumuńskiej w MCK w Krakowie jest pierwszym w Polsce tak obszernym pokazem ki...
Ewa Dałkowska, jedna z najwybitniejszych aktorek swojego pokolenia, odeszła po ciężkiej chorobie w wieku 78 lat.
Wojciech Chmielarz, gwiazda polskich powieści kryminalnych, w podkaście „Rzecz o Książkach” opowiada o swoim naj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas