Podlaskie: Ciasto hajnowski marcinek na liście produktów tradycyjnych

Tradycyjny wypiek mieszkańców z okolic Puszczy Białowieskiej, zwany hajnowski marcinek - wielowarstwowe ciasto przekładane kremem, które wyglądem przypomina tort - zostało wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie na tej liście figurują już 63 produkty z regionu.

Aktualizacja: 06.08.2016 11:17 Publikacja: 06.08.2016 11:07

Podlaskie: Ciasto hajnowski marcinek na liście produktów tradycyjnych

Foto: hajnówka.org

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowane są 1582 produkty tradycyjne.

Ostatnio na tę listę z województwa podlaskiego wpisano ciasto zwane hajnowskim marcinkiem. Tradycja pieczenia ciasta i jego nazwa - jak podają wytwórcy - związana jest z historią Pałacu Carskiego w Białowieży, gdzie hucznie obchodzono św. Marcina. Na tę okazję pieczono ciasto zwane "marcinkiem".

Jedną z wytwórczyń marcinka jest Irena Poskrobko z Hajnówki. Przepis w jej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Z dworu przyniósł go dziadek, który tam pracował, następnie babcia przekazała go swojej córce, a ta pani Irenie. "Mama piekła go przy wielkich uroczystościach rodzinnych i świętach, a następnie ja piekłam go z różnych okazji dla wielu osób" - mówi pani Irena.

Przyznaje, że zrobienie marcinka jest pracochłonne. Do wypieku ciasta potrzebne są łatwo dostępne produkty: jaja, śmietana, masło i mąka. Następnie wypieka się z nich cienkie placki - marcinek liczy najczęściej 20-30 takich placków. Przekładane są one masą śmietanową o "lekko kwaskowym smaku". Kiedy placki są już nasączone śmietaną wyrównuje się boki, obsypuje tradycyjnie bułką tartą i dekoruje się górę ciasta.

Jak powiedział PAP Mariusz Dawidziuk z departamentu rolnictwa i obszarów rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego, przygotowywane są dokumenty, aby na tę listę wpisać kolejne produkty. "Jednak muszą trochę poczekać, bo wielu wytwórców mieszka na wsi i teraz zajęci są pracą w gospodarstwach" - dodał.

W jego ocenie produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa podlaskiego oddają "wielokulturowy charakter regionu". Jego zdaniem produkty są "zrobione z duszą", a dzięki temu, że robione są w większości przez małych wytwórców, zachowują swoją wysoką jakość.

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego jest m.in. cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowane są 1582 produkty tradycyjne.

Ostatnio na tę listę z województwa podlaskiego wpisano ciasto zwane hajnowskim marcinkiem. Tradycja pieczenia ciasta i jego nazwa - jak podają wytwórcy - związana jest z historią Pałacu Carskiego w Białowieży, gdzie hucznie obchodzono św. Marcina. Na tę okazję pieczono ciasto zwane "marcinkiem".

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek