Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Nawet 125 mln zł może wynieść roczny eksport naszego mięsa drobiowego do Republiki Południowej Afryki – ocenia Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

Publikacja: 28.06.2016 13:31

Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Foto: 123rf.com

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).

Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.

O ustaleniu warunków eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało w ubiegłym tygodniu.

– Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA – skomentował Jacek Bogucki, sekretarz stanu w MRIRW.

KRD – IG podaje, że w 2015 r. Polska wyprodukowała prawie 2,2 mln ton drobiu, czyli najwięcej w historii branży drobiarskiej. Wynik ten był o 10 proc. wyższy niż w 2014 r.

Ponad 40 proc. produkcji trafia za granicę, w tym głównie do Unii Europejskiej. Nasze kurczaki docierają już jednak także m.in. do Hongkongu, Beninu, Chin, Wietnamu, Kongo, Liberii i Gabonu. W I kwartale 2016 r. eksport drobiu z Polski na rynki pozaunnijne zwiększył się o niemal 17 proc. do prawie 48 tys. - podaje za Komisją Europejską Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Pod względem eksportu na tzw. rynki trzecie Polskę wyprzedzają już tylko Holandia i Francja.

Łukasz Dominiak zwraca uwagę, że w zdobyciu rynku RPA może pomóc konkurencyjna cena połączona z wysoką jakością i bezpieczeństwem mięsa z Polski wynikającym, m.in. z braku występowania niebezpiecznych chorób zakaźnych u drobiu w naszym kraju. Z drugiej strony współpraca z tym krajem może nie należeć do najłatwiejszych i będzie uwarunkowana wieloma czynnikami, m.in. niedawnym ponownym otwarciem granic RPA dla drobiu ze Stanów Zjednoczonych oraz silną pozycją lokalnej branży drobiarskiej.

- Musimy zrobić wszystko, aby pojawiająca się szansa istotnego zwiększenia wolumenu sprzedaży polskiego mięsa drobiowego zagranicę nie została zaprzepaszczona poprzez całkowite zablokowanie rynku RPA dla drobiu pochodzącego z UE, w tym także z Polski, z powodu działań ochronnych podejmowanych przez przedstawicieli sektora drobiarskiego z Afryki Południowej – zaznacza dyrektor generalny KRD – IG.

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).

Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”