Co napędza zwyżki cen żywności na świecie

Indeks cen żywności FAO rośnie nieprzerwanie od 11 miesięcy. W kwietniu znalazł się na poziomie najwyższym od maja 2014 r.

Aktualizacja: 10.05.2021 08:13 Publikacja: 09.05.2021 21:00

Co napędza zwyżki cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

– Skoro indeks cen żywności FAO rośnie od 11 miesięcy, to trudno mówić o przypadku, trend jest ewidentny i obejmuje w zasadzie wszystkie kategorie żywności – mówi Paweł Kowalski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.

– Wskaźnik cen żywności FAO w ostatnich miesiącach wspierany jest przez zwyżki notowań zbóż, roślin oleistych oraz produktów mleczarskich – wylicza Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Czytaj także: Ceny tylko postraszą

Eksperci tłumaczą przyczyny zwyżek cen. – To oczywiście efekt kombinacji kilku czynników, m.in. związanych z pandemią Covid-19 – mówi Paweł Kowalski. I wyjaśnia, że pandemia zakłóciła globalne łańcuchy dostaw, spowodowała wzrost niepewności dotyczącej przyszłości, wiele krajów zaczęło więc w niektórych obszarach zwiększać zakupy na zapas. Zwłaszcza pierwsza fala pandemii była okresem wzmożonych zakupów zboża przez kraje, które nie są samowystarczalne w zakresie ich produkcji. – Do tego dochodzi bardzo silny popyt ze strony Azji w szczególności na zboże, soję i inne surowce paszowe, co związane jest przede wszystkim z odbudowywaniem przez Chiny stad trzody chlewnej dotkniętych ASF – mówi analityk z Banku Pekao. – Z kolei europejski rynek mięsa, który w zeszłym roku notował głębokie spadki cen, od początku 2021 r. odbił dość silnie m.in. w wyniku wciąż mocnego eksportu wieprzowiny do Azji z krajów wolnych od ASF i coraz bardziej dotkliwej dla hodowców drobiu epidemii ptasiej grypy – dodaje.

– W przypadku zbóż przyczyną wzrostu cen był z jednej strony spadek produkcji w części krajów będących ważnymi dostawcami zbóż na rynek światowy, w tym m.in. w Unii Europejskiej oraz na Ukrainie – mówi Grzegorz Rykaczewski. – Dodatkowo Rosja ograniczyła eksport ziarna. Z drugiej strony mocno wzrósł popyt. I dotyczy to nie tylko zbóż, ale również roślin oleistych. Efektem odbudowy produkcji zwierzęcej w Chinach jest wyższy import surowców paszowych, w tym głównie zbóż. Dodatkowo rośnie popyt ze strony producentów biokomponentów do paliw – dodaje.

Zwraca uwagę, że pierwsze prognozy na sezon 2021/2022 dla rynku zbóż wskazują na możliwy wzrost światowej produkcji, jednak większa podaż może zostać całkowicie wchłonięta przez wyższe zużycie, pozostawiając światowe zapasy na niezmienionym poziomie. W tym scenariuszu więc wcale nie musi nastąpić silny spadek cen po zbiorach.

Zdaniem Pawła Kowalskiego w większości przypadków zwyżki cen surowców na rynkach światowych przekładają się na ceny krajowe. Na przykład zwyżki cen zbóż na świecie przełożyły się w zeszłym roku na rekordową aktywność eksportową Polski, to ograniczyło podaż na rynku krajowym i wywindowało ceny. Podobna sytuacja była na rynku nabiału.

Grzegorz Rykaczewski zwraca jednak uwagę, że wskaźnik FAO jest odzwierciedleniem cen na rynku światowym i uwzględnia strukturę globalnego handlu surowcami rolnymi. – Brakuje w nim np. komponentu owocowo-warzywnego. Różne są też wagi poszczególnych produktów. W efekcie dynamiki zmian cen na rynku światowym często różnią się od notowanych na gruncie koszyka zakupowego statystycznego Polaka – zauważa ekspert banku Santander.

– Skoro indeks cen żywności FAO rośnie od 11 miesięcy, to trudno mówić o przypadku, trend jest ewidentny i obejmuje w zasadzie wszystkie kategorie żywności – mówi Paweł Kowalski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.

– Wskaźnik cen żywności FAO w ostatnich miesiącach wspierany jest przez zwyżki notowań zbóż, roślin oleistych oraz produktów mleczarskich – wylicza Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku