Reklama

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że zmienia zalecenia w sprawie opisów dań w restauracjach. Chodzi o bezpieczeństwo klientów, którzy cierpią na alergie pokarmowe.

Aktualizacja: 08.05.2019 16:39 Publikacja: 08.05.2019 16:07

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Foto: Bloomberg

ula

FSA zaleca, by wszystkie restauracje podawały dokładną listę składników dań, które serwują- informuje BBC.

Dotychczas potrawy sprzedawane na wynos w restauracjach, na przykład sałatki lub kanapki -  nie musiały być dokładnie opisywane, z uwzględnieniem listy alergenów, które zwierają.Z założenia klient mógł zapytać osobę sprzedająca potrawę jaki jest jej dokładny skład.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama