Reklama

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że zmienia zalecenia w sprawie opisów dań w restauracjach. Chodzi o bezpieczeństwo klientów, którzy cierpią na alergie pokarmowe.

Aktualizacja: 08.05.2019 16:39 Publikacja: 08.05.2019 16:07

Restauracje muszą informować o wszystkich składnikach dań. Dla bezpieczeństwa alergików

Foto: Bloomberg

ula

FSA zaleca, by wszystkie restauracje podawały dokładną listę składników dań, które serwują- informuje BBC.

Dotychczas potrawy sprzedawane na wynos w restauracjach, na przykład sałatki lub kanapki -  nie musiały być dokładnie opisywane, z uwzględnieniem listy alergenów, które zwierają.Z założenia klient mógł zapytać osobę sprzedająca potrawę jaki jest jej dokładny skład.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama