Reklama

Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Pyszny stek, przy produkcji którego nie ucierpiało żadne zwierzę? Etyczne mięso jest coraz bliżej naszych stołów.

Aktualizacja: 09.01.2019 15:49 Publikacja: 09.01.2019 12:55

Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Foto: Youtube, Aleph Farms

Jednym z powodów, dla których wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub znacząco je ogranicza są kwestie etyczne. Nie ukrywajmy – by mięso mogło trafić na sklepowe półki, a w konsekwencji na stół, ktoś musi wcześniej zabić zwierzę. Dla innych są ważne kwestie związane z ochroną środowiska, gdyż hodowla zwierząt oznacza również sporą emisję gazów cieplarnianych (np. krowy wydzielają dużo metanu). Te kwestie dały impuls do prac nad alternatywą, jaką jest mięso z laboratorium.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Reklama
Reklama