Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Pyszny stek, przy produkcji którego nie ucierpiało żadne zwierzę? Etyczne mięso jest coraz bliżej naszych stołów.

Aktualizacja: 09.01.2019 15:49 Publikacja: 09.01.2019 12:55

Stek bez zabijania? Izraelski startup udowadnia, że to możliwe

Foto: Youtube, Aleph Farms

Jednym z powodów, dla których wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub znacząco je ogranicza są kwestie etyczne. Nie ukrywajmy – by mięso mogło trafić na sklepowe półki, a w konsekwencji na stół, ktoś musi wcześniej zabić zwierzę. Dla innych są ważne kwestie związane z ochroną środowiska, gdyż hodowla zwierząt oznacza również sporą emisję gazów cieplarnianych (np. krowy wydzielają dużo metanu). Te kwestie dały impuls do prac nad alternatywą, jaką jest mięso z laboratorium.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem