Ksiądz-strażak uratował relikwie korony cierniowej

Podczas pożaru katedry Notre Dame w Paryżu ksiądz kapelan tamtejszej straży pożarnej wyniósł ze świątyni najcenniejsze relikwie - koronę cierniową i Najświętszy Sakrament.

Aktualizacja: 17.04.2019 06:17 Publikacja: 16.04.2019 18:19

Ksiądz-strażak uratował relikwie korony cierniowej

Foto: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

50-letni ksiądz Jean-Marc Fournier zdołał w ostatniej chwili uratować koronę, w której, jak wierzą katolicy, znajdują się elementy korony cierniowej, którą rzymscy żołnierze rzymscy włożyli na głowę Jezusa na drodze krzyżowej.

Miał ją przywieźć do Francji w 1238 roku król Ludwik IX.

Ksiądz Fournier wyniósł także z ognia Najświętszy Sakrament.

Potem był jedną z osób, które utworzyły łańcuch, aby, przekazując sobie z rak do rąk cenne artefakty, uratować z ognia jak najwięcej zabytków.

Francja okrzyknęła księdza bohaterem.

Kapelan paryskich strażaków ma za sobą również epizod wojskowy - służył w Afganistanie i przeżył zasadzkę, w której zginęło 10 żołnierzy.

Ogień, który wczoraj wybuchł w katedrze, nie dotarł do skarbca, gdzie są przechowywane inne relikwie. Udało się więc je również uratować.

Płomienie znacznie naruszyły bezcenne witraże i zupełnie zniszczyły belkowanie dachu, zbudowane ze 1300 dębów, nazywane "lasem Notre Dame".

50-letni ksiądz Jean-Marc Fournier zdołał w ostatniej chwili uratować koronę, w której, jak wierzą katolicy, znajdują się elementy korony cierniowej, którą rzymscy żołnierze rzymscy włożyli na głowę Jezusa na drodze krzyżowej.

Miał ją przywieźć do Francji w 1238 roku król Ludwik IX.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej