Organizacja The Vegan Society opublikowała swoisty przewodnik dla pracodawców pod tytułem „Wspieranie weganizmu w miejscu pracy”. Zawarto tam zbiór pomysłów, jak wspierać osoby które przeszły na dietę roślinną tak, by czuły się dobrze przygotowując posiłki w czasie przerw w pracy.
Wśród zaleceń dla pracodawców znalazły się zarówno zalecenia dość ogólne, jak sugestia by tworzyli oni „pozytywną atmosferę” czy zalecenie przeszkolenia kadry tak, aby weganizm nie spotykał się z wrogością czy dyskryminacją. Oprócz tego pojawiły się całkiem konkretne zalecenia, poczynając od dość oczywistego, by przy organizowaniu imprez firmowych pamiętać o weganach przy zamawianiu kateringu.
Czytaj także: Google usuwa jajko z sałatki, by nie urazić wegan
Wśród szczegółowych zaleceń Vegan Society proponuje jednak także takie, które wymagają trochę więcej nakładów i dbałości o szczegóły. Organizacja zaleca, by pracodawcy zadbali o wydzielenie przeznaczonej tylko dla wegańskich produktów przestrzeni do przechowywania żywności – osobnych półek w lodówkach czy osobnych szafek. Proponowane jest także zadbanie o wydzieloną dla wegan przestrzeń do przygotowywania posiłków i oddzielne sztućce (Vegan Society proponuje wyróżniać je kolorami).
Na przygotowywaniu posiłków się nie kończy, gdyż weganizm w przypadku większości osób wiąże się z filozofią życiową, a nie ogranicza się tylko do jedzenia. Dlatego też Vegan Society zaleca także pracodawcom, by zadbali o odpowiednią odzież służbową dla wegan – choćby o buty robocze.