Rubikon mieści się na obydwu kondygnacjach budynku. Na dole znajduje się lobby z barem, przytulny zakątek z kominkiem i fotelami oraz ogród zimowy. Latem wychodzi się tędy do dużego ogrodu na zewnątrz – wokół willi rosną stare drzewa, w tym stuletni cyprys.
Karta restauracji jest zbiorem dań inspirowanych kuchnią włoską. W soboty i niedziele odbywają się tu brunche (koszt: 90 zł od osoby, dla dzieci specjalne menu w cenie 20 zł). Na najmłodszych czekają specjalne atrakcje – nauka pieczenia ciasteczek, pizzy i gotowanie budyniu. Znajdziemy tu ponadto ponad 100 gatunków wina (m.in. butelki takich producentów jak Marques de Riscal, Pio Cesare, Antinori i Capponi), a duża część win dostępna jest na kieliszki. Festiwal piemoncki w Rubikonie był inauguracją własnego importu win. Właściciele restauracji odbyli podróż do Piemontu, tam nawiązali kontakty i przyjaźnie z często niewielkimi i nieobecnymi na polskim rynku producentami. Potem były podróże do Toskanii i na Sycylię. Także stamtąd przywieźli lokalne wina. Można je kupować w Rubikonie. Dodatkową atrakcją są wieczory tematyczne z regionalną kuchnią włoską. Ostatnio menu liguryjskie przygotowywał szef kuchni z rejonu Ligurii (okolice Genui). Przy okazji regionalnych prezentacji sprzedawane są także sery i oliwy.
ul. Wróbla 3/5 Mokotów
tel. 022 847 66 55
e-mail: info@rubikon.waw.plstrona internetowa: www.rubikon.waw.pl