—igse
Wakacje z Syrenką - rejsy po Wiśle
Od dziś do końca października co weekend odbywają się ornitologiczne rejsy. Ze znawcą bogactwa przyrodniczego Wisły można spotkać się na pokładzie statku „Syrenka”. Przewodnik opowie m.in. o tym, jakie ptaki zamieszkują nad wodą i jak możemy je chronić. W programie czterogodzinnej wyprawy znajduje się również spacer po plaży na Zawadach.
Przystań przy pomniku Syrenki, rezerwacje: tel. 022 25 79 302, sobota – niedziela, godz. 10.
Tam, gdzie Wschód - spotkał Zachód Studio S1 PR
Maria Pomianowska to osoba otwarta na różne formy muzyczne. Od lat bada unikatowe techniki gry na instrumentach rodem z Azji. W „Poranku Muzycznym” zaprezentuje najmłodszym melomanom „Suitę Jedwabnego Szlaku”. U jej boku pojawią się również goście. Kim będą, należy sprawdzić w Studiu S1 lub na antenie radiowej „Jedynki”.
Ul. Woronicza 17, tel. 022 645 50 51, niedziela, godz. 11.
Wszechświat w Oczach Hubble’a - Muzeum Techniki
Rusza cykl prezentujący najnowsze zdjęcia ciał niebieskich, wykonane przez kosmiczny teleskop Hubble’a. Od dziesięciu lat, dzięki umieszczeniu go poza ziemską atmosferą, dostarcza niespotykanej dotąd jakości obrazy odległych obiektów. W każdą pierwszą niedzielę miesiąca mali i duzi miłośnicy astronomii zobaczą te cuda na własne oczy.
Pl. Defilad 1, tel. 022 656 67 47, niedziela, godz. 13.
—tr, aba
Ristorante Il Sole
Z lekkich sałat polecamy tu delikatne liście szpinaku podane z pieczoną papryką i prażoną cebulką oraz orzeszkami pinii (25 zł) i sałatę z grillowanego łososia, krewetek i muli z kaparami i cytrynowym vinaigrette (25 zł). Z dań głównych wyborne będą ryby: halibut z oliwkami, kaparami i maślanym risotto (43 zł), dorsz ze szpinakiem, orzeszkami pinii i serem kozim (35 zł) oraz krewetki otulone szynką parmeńską podane z maślano-tymiankowym risotto (49 zł). Do każdego z tych dań pasować będzie schłodzone chilijskie Reserva Sauvignon Blanc – Santa Carolina (85 zł za butelkę).
Al. Jana Pawła II 27, tel. 022 653 64 84.
Giancarlo Ristorante Italiano
Ta włoska restauracja przoduje w pastach domowej roboty. Koniecznie skosztować tu trzeba zielonych wstążek pappardelle z sosem borowikowym, krewetkami i szafranem (45 zł), makaronu zagniatanego ze szpinakiem z sosem z sera gorgonzola (35 zł) lub zagniatanego ze szpinakiem w sosie szafranowym z krewetkami (45 zł).
Niezdecydowanym na rodzaj pasty polecamy tris di pasta fresca, czyli mix kompozycję z tagliatelle, pappardelle i taglierini (40 zł). Do tego toskańskie Chianti DOCG 1999 (60 zł za butelkę).
Ul. Rzymowskiego 34, tel. 022 549 65 01.
—m.j.-l.
Dźwięk bębnów, tamburynów, gongów i pełen ekspresji taniec. Niedzielny karnawał na miejskim deptaku?
Emilia Skiba, portal Kontynent Warszawa:
Czemu nie? Parada wpisuje się w uliczny festiwal bębnów obecnych w kulturze afrykańskiej i brazylijskiej. Przy tej okazji postanowiliśmy zaprezentować więc także inne instrumenty perkusyjne. By nadać całości jeszcze ciekawszy wydźwięk, muzykom będą towarzyszyć tancerze.
Kto będzie prowadził ich pochód?
Na czele stanie batucada, perkusyjna orkiestra akompaniująca karnawałowym paradom w Brazylii. Za nią będą szli tancerze. W sumie wystąpi ok. 50 artystów.
Zaplanowaliście też warsztaty tańca.
Każdy może nauczyć się podstawowych kroków. W wielu tańcach latynoskich są one do siebie bardzo podobne. Najważniejsze to zdobyć umiejętność wykonywania płynnych ruchów ciała.
Pod koniec miesiąca organizujecie Street Party, a we wrześniu festiwal brazylijski. Tańcem ożywiacie Warszawę?
Zainteresowanie ubiegłorocznym Street Party przerosło nasze oczekiwania. Uliczne parady to dla ludzi forma rozrywki, która może przerodzić się w pasję. A dla nas? To przede wszystkim sposób na promocję wielokulturowości.
—rozmawiała Anna Brzezińska
Nowy Świat, niedziela, godz. 13 – 17, parada od ronda de Gaulle’a do sceny przy ul. Ordynackiej, godz. 13.30 – 14.