[b]MIŁOŚĆ I GNIEW - COLLEGIUM NOBILIUM[/b]
Dyplom studentów IV roku Akademii Teatralnej wyreżyserowany przez Mariusza Benoit. Spotkanie młodych aktorów z twórczością „młodego gniewnego” – Johna Osborne’a.
[i]Ul. Miodowa 22/24, tel. 022 831 02 16 wew. 137, godz. 19.[/i]
[b]OBROCK - STUDIO [/b]
Wyreżyserowana przez Bartosza Zaczykiewicza podróż w głąb głowy patrona teatru – Witkacego. W rolach głównych zobaczymy Irenę Jun oraz Jarosława Gajewskiego. To oni poprowadzą nas przez odwieczne dylematy awangardowego artysty.
[i]Pl. Defilad 1, tel. 022 656 69 41, godz. 19.[/i]
[b]PORUCZNIK Z INISHMORE - WSPÓŁCZESNY [/b]
Wielki przebój Współczesnego. Historia walk w Irlandii rozpętanych z powodu śmierci... kota, jest naznaczona litrami krwi i kpi bezlitośnie z IRA, katolicyzmu i osławionego irlandzkiego temperamentu.
[i]Ul. Mokotowska 13, tel. 022 825 59 79, godz. 19.
—ar[/i]
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Young blood - galeria infoqultura[/b]
Projekt „Young Blood” prezentuje świeżą krew sceny artystycznej. Zobaczymy tu prace pięciorga artystów związanych ze stołeczną ASP – Katarzyny Kijek, Aleksandry Cieślak, Wojciecha Świątka, Małgorzaty Dmitruk i Antoniego Starowieyskiego.
[i]Pl. Konstytucji 4, wernisaż godz. 18. [/i]
[b]Krajobraz peryferyjny - galeria asymetria[/b]
Od wczoraj możemy oglądać prezentację części zdjęć z archiwum wybitnego warszawskiego fotografa Zbigniewa Dłubaka. W kadry powojennej stolicy wkradła się pozorna warsztatowa niedbałość i atmosfera tajemniczości.
[i]Ul. Nowogrodzka 18a m. 8, tel. 022 628 14 64, godz. 10 – 15.
—igse[/i]
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]Kompania Dropsa - Teatr Bajka[/b]
Spektakl muzyczny na motywach utworów Jana Brzechwy opowiada o przyjaźni, szczęściu i spełnianiu marzeń. To historia chłopca, który wyrusza z grupą przyjaciół na podbój świata. Wędrowna trupa, jaką stworzy z Bocianem, Wiewiórką, Ślimakiem i Stonogą, okaże się zespołem prawdziwych artystów. Piosenki do spektaklu napisał Piotr Rubik, a scenografię opracował Edward Lutczyn.
[i]Ul. Marszałkowska 138, tel. 022 827 96 83, godz. 10. [/i]
[b]Mały Muzyk - Biblioteka Bemowo, Wypożyczalnia nr 119[/b]
Odpowiednie dźwięki, towarzyszące dzieciom podczas zabawy, stymulują rozwój wrażliwości muzycznej i artystycznej maluchów. Dlatego warto dbać o to, by starannie dobierać zabawy i wykorzystywać w nich najlepsze utwory muzyczne. Zajęcia z dziećmi w wieku od dwóch do sześciu lat poprowadzą pedagodzy ze Studia Twórczego Rozwoju.
[i]Ul. gen. Pełczyńskiego 28c, tel. 022 304 82 80, godz. 16.30. [/i]
[b]Barbórka – baśnie i legendy górnicze Biblioteka nr 25 [/b]
Barbórka to Święto Górników. Tego dnia ich patronka, św. Barbara, obchodzi imieniny. Jak to się stało, że wzięła pod opiekę górników?
Czy dlatego, że gdy uciekała przed prześladowcami, skała nagle rozstąpiła się przed nią, udzielając jej schronienia? Dzieci poszukają wyjaśnienia w legendach i baśniach, które poznają podczas zajęć literacko-muzycznych.
[i] Ul. Żytnia 64, tel. 022 631 63 45, godz. 17.
—tr[/i]
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Tawerna Tabaka[/b]
Barbórka w Tabace spodoba się miłośnikom owoców morza. Tylko w czwartek można skosztować tu świeżych muli. Podawane są one na dwa sposoby: duszone na maśle, w białym winie, z dodatkiem czosnku, cebuli i natki pietruszki lub duszone z pomidorami i białym winem, cebulką i ostrą papryką. Dania kosztują 29 zł. Inne z morskich propozycji to m.in. filet z soli w aksamitnym sosie z liści szpinaku i dojrzałego sera (35 zł), pieczone płaty łososia przekładane pomidorem i serem (35 zł), dorada z pieca w soli morskiej (41 zł) i okoń morski z rusztu, z dodatkiem ziół i południowych przypraw (41 zł). Niezdecydowani mogą zamówić talerz ryb i owoców morza dla dwojga. Na nim dwa rodzaje ryb, prażone serdele, szaszłyk z krewetek i kalmary w cieście (99 zł). Dzisiaj solenizantki, które odwiedzą restaurację, otrzymają butelkę czarnogórskiego wina i specjalną muzyczną niespodziankę.
[i]Ul. Szkolna 2/4, tel. 022 828 10 60. [/i]
[b]Papaya[/b]
Ta restauracja ma akwarium z żywymi ostrygami. Żyją w warunkach zbliżonych do naturalnych. Mamy tu więc 100-procentową gwarancję, że otrzymamy je świeże. Podawane są na lodzie, już otwarte, z sosami: jalapeno, rybnym z limonką i pomidorowym z kolendrą. Trzy sztuki kosztują 30 zł.
[i]Ul. Foksal 16, tel. 022 286 11 99.
—m.j.-l.[/i]