Psychosomatic Rebuilding - Galeria Dobra Witryna
Na nowej ekspozycji w Witrynie artysta Piotr Kopik prezentuje nam mikroświat zamieszkały przez „psommy“ – niezwykłe istoty wygenerowane przez wirtualne środowisko gry „Second Life”.
Pl. Konstytucji 4, czynne całą dobę.
Marek Kijewski - CSW
Od piątku możemy oglądać retrospektywę tego wybitnego, zmarłego przed rokiem rzeźbiarza. Ekspozycja zatytułowana „Drżę więc cały, gdy mogę was ozłocić“ to najważniejsza praca artysty, począwszy od lat 80. aż po niedokończone „Biurokracje“ z 2008 r. Ul. Jazdów 2, tel. 022 628 12 71, godz. 11 – 19.
—igse
Czarno na Białym - Studio Koncertowe im. w. Lutosławskiego
Poranek muzyczny Polskiego Radia. Tytuł spotkania, które poprowadzi Piotr Orawski nawiązuje do zapisu czarnych nut na białym papierze ibiało-czarnych klawiszy na fortepianowej klawiaturze. Wystąpi Lutosławski Piano Duo. Muzyczny duet – Emilia Sitarz i Bartłomiej Wąsik – specjalizuje się w grze utworów napisanych na dwa fortepiany i na cztery ręce.
Ul. Modzelewskiego 59, tel. 022 645 52 52, niedziela, godz. 11
Pan Cogito w Wielkim Mieście - Park Skaryszewski
Spacer poetycki wpisujący się w obchody dziesiątej rocznicy śmierci Zbigniewa Herberta. Jego główną atrakcją jest możliwość korzystania z przenośnej, parkowej biblioteki z utworami poety. Wokół regału rozmieszczone zostaną stojaki z cytatami Herbarta, a do refleksji przechodniów będzie zachęcał sam Pan Cogito.
Wejście od ronda Waszyngtona, sobota – niedziela, godz. 11 – 18.
Wielki Happening - Uniwersytet Muzyczny im. Fryderyka Chopina
Pokazy instrumentów, koncerty, nauka gry, śpiewu, tańca, a nawet pantomimy – to tylko nieliczne atrakcje sobotniego happeningu. Jak co roku dzieci pod okiem studentów będą mogły spróbować swoich sił m.in. w profesjonalnym studiu nagrań. Po raz pierwszy przygotowano też zajęcia dla najmłodszych – niemowląt z opiekunami.
Ul. Okólnik 2, tel. 022 827 72 41, sobota (27.09), godz. 12.
—aba
Kom
Rozpoczynają się tu niedzielne kursy gotowania z szefem kuchni Danielem Isbergiem pod hasłem „Cooking with Love“. Start w niedzielę (28 września) o godz. 15. Tematem pierwszego spotkania będą przekąski typu finger food. Kursanci nauczą się robić m.in. winogrona w serze pleśniowym i pistacjach, tuńczyka na szpadkach z sosem soya-wasabi i szaszłyki z kurczaka z dipem z orzechów ziemnych. Kolejne spotkania co miesiąc: 26 października – kuchnia tajska, 30 listopada – trzydaniowe menu smakosza z produktów najwyższej jakości. Cena 295 zł/os. W cenie fartuch, receptury i kolacja z winem. Ul. Zielna 37, tel. 022 338 63 53.
Papaya
W menu na chłodne dni znalazły się w Papayi azjatyckie, rozgrzewające dania. Koniecznie trzeba spróbować imbirowego kremu z dyni (14 zł) i wołowiny w panang curry (56 zł). A poza tym nowością są małże św. Jakuba serwowane ze szparagami (34 zł) oraz ryba maślana w chrupiącej, słodko-ostrej panierce (42 zł). Do picia zamówić można herbatę zimową z pomarańczą, limonką i goździkami (12 zł). Ul. Foksal 16, tel. 022 826 11 99.
—mq