—ac
[srodtytul]Teatr[/srodtytul]
[b]ŻAR - narodowy[/b]
W małym holu na trzecim piętrze Narodowego rozgrywa się ten kameralny dramat na podstawie powieści Sandora Maraia. Dwóch mężczyzn, niegdyś przyjaciół, zakochanych w jednej kobiecie spotyka się po latach, aby wyjaśnić przeszłość.
Pl. Teatralny 3, tel. 022 692 06 10, godz. 19.30.
[b]EVIVA L’ARTE! - COLLEGIUM NOBILIUM[/b]
Autorski projekt Natalii Adaszyńskiej, który przez kilka sezonów gościł w Dramatycznym, to comiesięczne spotkania z ludźmi kultury i mediów. Inauguracyjną rozmowę w Collegium Nobilium – „Teatr.pl” – poprowadzi Rafał Sławoń. Goście: Mikołaj Grabowski i Paweł Łysak.
Ul. Miodowa 22/24, tel. 022 635 96 22, godz. 19.
[b]TAKSÓWKA - STUDIO TEATRALNE KOŁO[/b]
Szalona jazda w noc wigilijną po Warszawie. Do zdezelowanej taksówki prowadzonej przez Wiktora Korzeniewskiego trafiają rozmaici pasaże- rowie (m.in. Anna Sroka i Sławomir Grzymkowski). Przebój Koła, który zawsze gromadzi tłumy widzów.
Ul. Konopnickiej 6, tel. 022 339 06 08, godz. 20.
—ar
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
Sztuka cenniejsza niŻ zŁoto muzeum sztuki nowoczesnejKolejna część wykładów i dyskusji towarzyszących wystawie. O okolicznościach powstania społecznej rzeźby Pawła Althamera opowie Andrzej Orłowski, a fenomen obrazu „Broniewski” Wilhelma Sasnala przybliży nam Łukasz Gorczyca z Galerii Raster.
Ul. Pańska 3, godz 18.
[b]Broome – ludzie, perły, krajobrazy - dom polonii[/b]
Nasycone intensywnymi kolorami krajobrazy Broome oraz jego bogata tradycja hodowli pereł to elementy, które przyciągnęły Jadwigę Hardyś. Od dziś można oglądać jej zdjęcia z podróży po zachodniej Australii.
Ul. Krakowskie Przedmieście 64, wernisaż godz. 18.
—igse
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]Trzewiki szczęścia - Teatr Syrena[/b]
Sympatyczny szewczyk Felek powodów do radości ma co niemiara. Cieszy go nawet praca! Wesoło więc przy niej podśpiewuje. Jest przeciwieństwem królewny Lali – znudzonej i kapryśnej panienki, której nie bawią nawet wysiłki najzdolniejszych komików. Dopiero sprytny fortel pomysłowego szewczyka zmusi ją do uśmiechu. Jaki? O tym trzeba przekonać się samemu. Bajka dla dzieci od lat trzech.
Ul. Litewska 3, tel. 022 628 50 93, godz. 11.
[b]Prezent dla Babci - Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr 25[/b]
Już niedługo najważniejsze (zaraz po mamie i tacie) dla dzieci osoby – ich babcie – obchodzić będą swoje święto. Trzeba się więc odpowiednio przygotować. By móc obdarować babcię oryginalnym, własnoręcznie wykonanym podarunkiem, wystarczy wziąć udział w plastycznych warsztatach. Techniką decoupage ozdobić można np. pudełko na biżuterię.
Ul. Żytnia 64, tel. 022 631 63 45, godz. 17.
[b]Dziadek do orzechów - DK Działdowska, Scena na Młynowie[/b]
Przedstawienia muzyczne to forma teatralna lubiana przez najmłodszą widownię. Po spektaklu w pamięci maluchów pozostaje nie tylko treść obejrzanej historii, ale i towarzysząca jej muzyka. Tym razem dzieci (od lat trzech) posłuchają kompozycji samego mistrza Piotra Czajkowskiego. Bajkę o przygodach małej Klary opowiedzą im aktorzy teatru Atlantis.
Ul. Działdowska 6, tel. 022 632 31 91, godz. 17.30.
—tr
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Restauracja Warszawska[/b]
W restauracji przy Chopina wprowadzono nowe menu. W nim pasztet z pieca z marynatami, nóżki wieprzowe z octem czosnkowym, pyzy z mięsem i okrasą, rosół z wiejskiej kury z makaronem (ręcznie robionym), flaki po warszawsku, zawijane zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą i buraczkami, a także grillowany filet z łososia z masełkiem koperkowym, opiekanymi ziemniakami i warzywami z grilla. Od godz. 19 na specjalne zamówienie serwowane są dania z pieca (prosiak, gicz jagnięca, gicz cielęca). Ceny głównych dań: 40 – 60 zł. Ul. Chopina 5a, tel. 022 628 81 40.
[b]Boathouse[/b]
Tu szef kuchni Luc Dernaucourt proponuje nową kompozycję smaków, którą zawarł w specjalnym degustacyjnym menu. Składa się ono m.in. z: pasty humus, jajek, tzatzików i bourekaki, carpaccia z wołowiny oraz koktajlu z pomidorków caprese i pieczonego bassa morskiego z sałatką tabouleh. Ponadto do wyboru jest pasta carbonara, korzenne puree z foie gras i pianką z buraków, medaliony en Venaison, tempura z gruszką i serem talegio, mrożony suflet cytrynowy i gnocchi pomarańczowe z sosem chilli. Na słodko – creme brulee i czekoladowe paluszki truflowe. Cena dziesięcioelementowego zestawu – 139 zł.
Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23.
—m.j.-l.