Ceny żywności szaleją w Polsce i na świecie

Żywność na świecie mocno drożeje. To dodatkowo napędza inflację, która pustoszy nasze portfele.

Aktualizacja: 08.06.2021 06:00 Publikacja: 07.06.2021 21:00

Ceny żywności szaleją w Polsce i na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o prawie 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. Co gorsza, to 12. miesiąc nieprzerwanego wzrostu, a indeks jest na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo blisko przekroczenia najwyższego poziomu w historii.

Na majowy wzrost indeksu złożyły się wszystkie jego składowe: ceny olejów, cukru i zbóż, a także mięsa i nabiału. Rosły z różnych powodów, m.in. obaw o poziom zbiorów, niższej podaży i wyższego zapotrzebowania na niektóre produkty.

Eksperci zauważają, że mocne zwyżki cen żywności są szczególnie dotkliwe dla mieszkańców biedniejszych regionów świata, szczególnie Afryki, bo to oni na żywność przeznaczają największą część swoich dochodów.

W Nigerii, która jest najludniejszym krajem na tym kontynencie, żywność jeszcze przed obecną serią zwyżek cen stanowiła dwie trzecie wydatków konsumentów.

– Polscy konsumenci nie muszą z aż tak wielkim niepokojem patrzeć na indeks FAO – uspokaja Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska, ekspert rynku rolno-spożywczego.

Jak tłumaczy, ceny surowców, do których odnosi się indeks, są bardziej podatne na zmiany niż ceny detaliczne. Do tego dochodzi specyfika rynków lokalnych, gdzie na przykład w produkcji cukru jesteśmy w zasadzie samowystarczalni i nie musimy się tak bardzo obawiać wzrostu cen tego surowca na świecie.

Czytaj także: Ceny żywności blisko historycznych rekordów

– Stosunkowo najmocniej związane z indeksem FAO są nasze ceny zbóż i produktów mlecznych. Jeśli więc rosną ich ceny na świecie, to i nasze w pewnym stopniu podążają za nimi. Ten wzrost już przekłada się m.in. na ceny pieczywa, produktów zbożowych, ale też słodyczy, do których produkcji używane jest m.in. mleko w proszku – tłumaczy ekonomista Credit Agricole Jakub Olipra.

– Mięso jest najważniejszą pozycją w koszyku zakupowym statystycznego Polaka. W tym przypadku wiele wskazuje, że ceny szybko nie spadną. Z jednej strony mamy wysoki popyt na świecie oraz sezonowy wzrost popytu w UE. Z drugiej strony podaż jest ograniczona – zauważa Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

To nie koniec problemów. Drożejąca żywność podbija inflację, która po przeszło roku pandemii coraz mocniej daje się we znaki mieszkańcom wielu krajów, także Polakom.

Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął
Przemysł spożywczy
Analityk: koniec wojny sklepów spożywczych. Po Dino można było oczekiwać więcej
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa