Restauracje zmieniają nasz rynek żywności

Stołowanie się poza domem będzie miało pozytywny wpływ na wzrost konsumpcji. Na popularności mogą zyskiwać tradycyjne specjały.

Publikacja: 19.11.2015 20:00

Od lewej Karol Okrasa, Konrad Maj, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Dariusz Winek

Od lewej Karol Okrasa, Konrad Maj, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Dariusz Winek

Foto: materiały prasowe

– Sektor rolno-spożywczy zmienia się bardzo dynamicznie – powiedział w czwartek podczas 10. Agrokonferencji Tomasz Bogus, prezes Banku BGŻ BNP Paribas. – W ciągu ostatnich dziesięciu lat jego produkcja rosła średnio 6 proc. rocznie.

Tylko w 2014 roku produkcja globalna przemysłu spożywczego wyniosła 212,9 mld zł wobec 204,7 mld zł rok wcześniej – wynika z szacunków GUS.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem