– Sektor rolno-spożywczy zmienia się bardzo dynamicznie – powiedział w czwartek podczas 10. Agrokonferencji Tomasz Bogus, prezes Banku BGŻ BNP Paribas. – W ciągu ostatnich dziesięciu lat jego produkcja rosła średnio 6 proc. rocznie.
Tylko w 2014 roku produkcja globalna przemysłu spożywczego wyniosła 212,9 mld zł wobec 204,7 mld zł rok wcześniej – wynika z szacunków GUS.
– Są dwa elementy napędowe sektora rolno-spożywczego: środki unijne i rozwój eksportu, który w ciągu ostatnich dziesięciu lat zwiększał się średnio rok do roku o ok. 16 proc. – zaznaczył Tomasz Bogus. – To dowód, że potrafimy w Polsce wyprodukować dobrą i konkurencyjną żywność.
Rozwój branży w następnych latach zależeć będzie w dużym stopniu od zmian trendów konsumenckich, którym poświęcony jest najnowszy raport Banku BGŻ BNP Paribas. W ostatnich latach wraz z rosnącą dostępnością sukcesywnie kurczył się udział żywności w koszyku zakupowym Polaków. W pierwszym okresie transformacji udział ten wynosił 48 proc. W 2014 roku było to już tylko 24,6 proc.
– Dalszy wzrost dochodów raczej nie będzie miał już kluczowego wpływu na wzrost spożycia żywności w Polsce. Wyjątkiem mogą być wyższej klasy mięsa i wędliny, ryby, galanteria mleczna, warzywa i owoce z innych stref klimatycznych – zaznaczył Dariusz Winek, dyrektor departamentu analiz ekonomicznych, sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas.