Uczniowie nie chcą obiadów ze szkolnych stołówek, wolą jedzenie z domu lub sklepu

Zamiast korzystać ze szkolnych stołówek czy sklepików uczniowie wolą jeść to co przynoszą z domu, albo kupią w położonym blisko szkoły sklepie.

Aktualizacja: 14.12.2015 14:58 Publikacja: 14.12.2015 12:19

Uczniowie nie chcą obiadów ze szkolnych stołówek, wolą jedzenie z domu lub sklepu

Foto: 123RF

Konwent powiatów województwa wielkopolskiego postuluję zmianę rozporządzenia ministra zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. W opinii starostów przepisy w nim zawarte okazują się być zbyt restrykcyjne i zamiast pożytków przynoszą więcej negatywnych skutków.

Pokątny handel drożdżówką

Nawyków żywieniowych nie da się zmienić z dnia na dzień ograniczając asortyment dostępny w szkolnych stołówkach i sklepikach.

- Obserwujemy drastyczny spadek uczniów korzystających z posiłków oferowanych w szkolnych stołówkach – mówi Mariusz Roga, starosta słupecki i zastępca przewodniczącego Konwentu Powiatów Województwa Wielkopolskiego (KPWW). – Równocześnie obserwujemy wzrost grona dzieci i młodzieży przynoszącej do szkoły własne śniadania, często obfitujące w produkty niedopuszczalne do sprzedaży w szkołach przepisami rozporządzenia. Daje się również zauważyć zjawisko odsprzedaży przynoszonych z domu produktów innym uczniom. Równie często uczniowie opuszczają teren szkoły np. podczas przerwy i udają się na zakupy do pobliskich sklepów, które oferują im wszystko to, czego w szkolnym sklepiku dostać nie mogą – wskazuje wiceprzewodniczący.

Gorzej smakuje, drożej kosztuje

Innym skutkiem obowiązujących od 1 września 2015 r. przepisów jest to, że oferowany w szkolnych sklepikach asortyment jest nie tylko niezgodny z oczekiwaniami klientów, ale też droższy od produktów, które były w nich dotychczas oferowane. A oferowane w szkolnych stołówkach posiłki w większej niż dotychczas części trafiają do kosza, po prostu dlatego, że uczniowie nie chcą ich jeść.

- Koszt zakupu dopuszczonych przepisami rozporządzenia produktów dopuszczonych do obrotu w szkołach znaczenie przewyższa ustaloną w miesiącach bezpośrednio poprzedzających początek roku szkolnego stawkę żywieniową – mówi Lech Janicki, starosta ostrzeszowski, przewodniczący KPWW. – Wzrost opłat za posiłki, które do tego w opinii uczniów smakują gorzej, powoduje, że ci rezygnują z jedzenia obiadów serwowanych w szkolnych stołówkach – dodaje przewodniczący.

Dlatego – w ocenie powiatów – obowiązujące od 1 września 2015 r. przepisy powinny zostać jeszcze raz przeanalizowane i zmienione.

Konwent powiatów województwa wielkopolskiego postuluję zmianę rozporządzenia ministra zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. W opinii starostów przepisy w nim zawarte okazują się być zbyt restrykcyjne i zamiast pożytków przynoszą więcej negatywnych skutków.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy
Praca, Emerytury i renty
Niepokojące zjawisko w Polsce: renciści coraz młodsi
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Aplikacje i egzaminy
Postulski: Nigdy nie zrezygnowałem z bycia dyrektorem KSSiP