Reklama

Japońskie banany z jadalną skórką

Nowy gatunek bananów sadzonych w siarczystym mrozie smakuje lepiej i posiada więcej walorów zdrowotnych.

Publikacja: 08.01.2018 17:56

Japońskie banany z jadalną skórką

Foto: Adobe Stock

Producenci owoców z D&T Farm w Okayamie postanowili nie obierać bananów. Stworzyli specjalną odmianę, której owoce można zjeść w całości. Skórka Mongee Banana nie smakuje tak dobrze jak miąższ, ale jest znacznie cieńsza i zdecydowanie mniej gorzka niż w przypadku zwykłych odmian.

Metoda produkcji Mongee jest również niezwykła. Nazwano ją Freeze Thaw Awakening. Polega na odtworzeniu warunków sprzed 20 tys. lat, czyli końca epoki lodowcowej. Zamrożone do -60 stopni Celsjusza sadzonki bananów, stopniowo się rozmrażają, aktywując archaiczną część ich DNA, która nie tylko pozwala roślinie dobrze się rozwijać w chłodnym klimacie Japonii, ale także przyspiesza jej rozwój. Podczas gdy tropikalne odmiany bananów wymagają dwóch lat, aby zacząć owocować, banan Mongee potrzebuje zaledwie czterech miesięcy.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama