Japońskie banany z jadalną skórką

Nowy gatunek bananów sadzonych w siarczystym mrozie smakuje lepiej i posiada więcej walorów zdrowotnych.

Publikacja: 08.01.2018 17:56

Japońskie banany z jadalną skórką

Foto: Adobe Stock

Producenci owoców z D&T Farm w Okayamie postanowili nie obierać bananów. Stworzyli specjalną odmianę, której owoce można zjeść w całości. Skórka Mongee Banana nie smakuje tak dobrze jak miąższ, ale jest znacznie cieńsza i zdecydowanie mniej gorzka niż w przypadku zwykłych odmian.

Metoda produkcji Mongee jest również niezwykła. Nazwano ją Freeze Thaw Awakening. Polega na odtworzeniu warunków sprzed 20 tys. lat, czyli końca epoki lodowcowej. Zamrożone do -60 stopni Celsjusza sadzonki bananów, stopniowo się rozmrażają, aktywując archaiczną część ich DNA, która nie tylko pozwala roślinie dobrze się rozwijać w chłodnym klimacie Japonii, ale także przyspiesza jej rozwój. Podczas gdy tropikalne odmiany bananów wymagają dwóch lat, aby zacząć owocować, banan Mongee potrzebuje zaledwie czterech miesięcy.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji