Producenci owoców z D&T Farm w Okayamie postanowili nie obierać bananów. Stworzyli specjalną odmianę, której owoce można zjeść w całości. Skórka Mongee Banana nie smakuje tak dobrze jak miąższ, ale jest znacznie cieńsza i zdecydowanie mniej gorzka niż w przypadku zwykłych odmian.
Metoda produkcji Mongee jest również niezwykła. Nazwano ją Freeze Thaw Awakening. Polega na odtworzeniu warunków sprzed 20 tys. lat, czyli końca epoki lodowcowej. Zamrożone do -60 stopni Celsjusza sadzonki bananów, stopniowo się rozmrażają, aktywując archaiczną część ich DNA, która nie tylko pozwala roślinie dobrze się rozwijać w chłodnym klimacie Japonii, ale także przyspiesza jej rozwój. Podczas gdy tropikalne odmiany bananów wymagają dwóch lat, aby zacząć owocować, banan Mongee potrzebuje zaledwie czterech miesięcy.