Reklama

Tłuszcz spali tuszę

Każdy ma potencjalne narzędzie do walki z otyłością – dowiedli uczeni

Publikacja: 10.04.2009 01:05

Manuel Uribe, przed zabiegiem odchudzającym ważył pół tony

Manuel Uribe, przed zabiegiem odchudzającym ważył pół tony

Foto: AP

Co wspólnego mają ze sobą cholesterol i tłuszcz? Jeden i drugi występują zarówno pod postacią dobrą, jak i złą.

Istnienie tzw. dobrej tkanki tłuszczowej naukowcy zauważyli już kilka wieków temu. Od złej różni się kolorem – nie jest biała, ale brązowa. Ma także inną funkcję. O ile zły tłuszcz działa niczym magazyn energii, o tyle dobry umożliwia spalanie kalorii i generowanie odpowiedniej temperatury ciała. Dopiero niedawno uczeni uzmysłowili sobie, że tę wiedzę można wykorzystać w praktyce. Przyczyniło się do tego ubiegłoroczne odkrycie opisane w „Nature”. Otóż amerykańscy uczeni zidentyfikowali białko, które steruje produkcją dobrego tłuszczu.

Najnowsza publikacja w „New England Journal of Medicine” dostarcza nowych szczegółów na temat. Do tej pory wydawało się, że dobry tłuszcz występuje wyłącznie u noworodków i niemowląt, teraz zaś światło dzienne ujrzały dowody na to, że znajduje się on również w organizmach osób dorosłych. Mało tego, jest aktywny pod względem metabolicznym. Udało się to ustalić za pomocą najnowszych technik diagnostycznych, tj. pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). – Fakt, że brązowy tłuszcz w formie aktywnej jest obecny u dojrzałych ludzi oznacza, że uzyskaliśmy nowy, ważny cel leczenia otyłości i innych współwystępujących chorób, na przykład cukrzycy typu 2 – tłumaczy Ronald Kahn z Joslin Diabetes Center w amerykańskim Bostonie, kierownik jednego z badań. W tym samym numerze pisma pojawiły się jeszcze dwie inne prace potwierdzające te wyniki. Wykonali je uczeni z Finlandii i Holandii.

W jaki sposób dobry tłuszcz miałby pomóc walczyć z otyłością? Jednym ze sposobów jest stymulowanie białka sterującego jego produkcją do tego, by organizm nie tyle magazynował energię, ile ją uwalniał w postaci ciepła. Z kolei drugie rozwiązanie zakłada zwiększenie ilości brązowego tłuszczu kosztem białego. Już udało się tego dokonać na myszach.

Czego jeszcze dowiedzieli się naukowcy o dobrej, tłustej tkance? Szczupli ludzie mają jej więcej niż otyli. Częściej występuje też u kobiet niż u mężczyzn. Najwięcej można jej znaleźć w okolicach szyi i pod obojczykiem. Spalana jest w niej większa ilość kalorii, a tym samym generuje się więcej ciepła, kiedy na zewnątrz panuje chłód.

Reklama
Reklama

[i]afp, ap, reuters[/i]

[i]wyślij e-mail do autorki[mail=i.redlinska@rp.pl]i.redlinska@rp.pl[/mail][/i]

Co wspólnego mają ze sobą cholesterol i tłuszcz? Jeden i drugi występują zarówno pod postacią dobrą, jak i złą.

Istnienie tzw. dobrej tkanki tłuszczowej naukowcy zauważyli już kilka wieków temu. Od złej różni się kolorem – nie jest biała, ale brązowa. Ma także inną funkcję. O ile zły tłuszcz działa niczym magazyn energii, o tyle dobry umożliwia spalanie kalorii i generowanie odpowiedniej temperatury ciała. Dopiero niedawno uczeni uzmysłowili sobie, że tę wiedzę można wykorzystać w praktyce. Przyczyniło się do tego ubiegłoroczne odkrycie opisane w „Nature”. Otóż amerykańscy uczeni zidentyfikowali białko, które steruje produkcją dobrego tłuszczu.

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama