Aktualizacja: 13.03.2015 21:35 Publikacja: 12.03.2015 20:14
UNESCO uznało posiłek francuski za dziedzictwo ludzkości
Foto: AFP
Rz: 19 marca 1300 restauracji, tawern, bistro w 150 krajach przygotuje francuskie menu. Ci szefowie kuchni nie umówili się natchnieni – niczego mu nie ujmując – francuskim esprit. Skąd ten pomysł?
Pierre Buhler: „Go?t de France", „Smak Francji" – bo tak będzie się nazywać ta akcja – to inicjatywa sławnego szefa kuchni Alaina Ducasse'a i naszego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Jak więc widać, nazwa akcji pasuje do nazwy resortu.
Naukowcy od wielu lat zastanawiali się, z czego wynika charakterystyczny rudy kolor sierści kotów i dlaczego zaz...
Badania opinii publicznej pozwalają poznać nastroje społeczne. Jednak kluczem do analizy i zrozumienia przekonań...
Jak sprawić, by budżet obywatelski był istotnie obywatelski? Warszawscy informatycy znaleźli na to sposób. Oprac...
Najnowsze badanie lodowców zachodniej Antarktydy ujawniło ciekawe zjawisko. Odkryto, że szybko płynący lodowiec...
Wieloletnie badania szpaków wspaniałych w Afryce udowodniły, że ptaki te tworzą długotrwałe więzi społeczne bard...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas